top of page

Ombudsmanden reagerer igen p.g.a. manglende børnebidrag

Restancerne for ubetalte børnebidrag stiger fortsat og har passeret en halv milliard. Men nu vil Gældsstyrelsen endnu mere gå efter skyldnernes løn.


Tilbage i juli måned 2020 skrev ”Skilsmissefamilien” om udfordringer knyttet til manglende betaling af børnebidraget.


Dengang hed Ombudsmanden Jørgen Steen Jørgensen. Han havde allerede i slutningen af november 2018 sendt et brev til Gældsstyrelsen, fordi han fandt det ”meget utilfredsstillende”, at restancerne vedrørende børnebidrag var steget til 238 millioner kroner.


I brevet til Gældsstyrelsen skrev han blandt andet: ”Når skyldige børnebidrag ikke inddrives, kan det have mærkbare konsekvenser for de berørte familier og børn. Det er derfor meget utilfredsstillende – og bekymrende for de berørte børn – at det beløb, som enlige forældre må vente på, fortsat stiger".


Dengang (altså for fire år siden) bad Jørgen Steen Sørensen om en ny status få måneder senere – og var billedet uændret, ville Skatteministeriet og Gældsstyrelsen overveje hvilke initiativer, der skulle tages for at forbedre inddrivelsen på området.Stadig ”meget utilfredsstillende”


Nu hedder Ombudsmanden Niels Fenger, og han har konstateret, at inddrivelsen fortsat ikke er på plads. Faktisk udgør restancerne for børnebidrag pr. 30. juni i år hele 517 millioner kroner.


I en skrivelse på sin hjemmeside skriver han således i dag:


”Det går ud over de berørte familier og børn, når skyldige børnebidrag ikke inddrives. Derfor er det i mine øjne meget utilfredsstillende, at gælden på dette område vokser. Jeg anerkender, at Gældsstyrelsen har haft fokus på problemet i nogle år, men jeg må samtidig konstatere, at det ikke er lykkedes at vende udviklingen”.


Gældsstyrelsen meddeler dog, at de ”arbejder på flere konverteringer af krav til det nye inddrivelses-system, der muliggør lønindeholdelse”.Kan gå efter lønnen


Dét kan meget vel sætte skub i inddrivelserne – og samtidig øge presset på dem, der af forskellige grunde skylder for børnebidrag.


Det gamle system hed DMI (”Debitor Motor Inddrivelse”) og var ikke i stand til at tilbageholde løn til dækning af restancer for eksempelvis børnebidrag.


Men det nye inddrivelses-system PSRM (”Public Service Revenue Mangament”) kan netop foretage løntilbageholdelse, som ifølge Gældsstyrelsen er ”ét af de vigtigste inddrivelses-redskaber”. Og det er især denne del af processen, som Gældsstyrelsen nu vil sætte yderligere fokus på.Frist til august


Ombudsmanden har bedt skattemyndighederne om at ”give en status for bestræbelserne på at sørge for, at de skyldige børnebidrag bliver inddrevet og udbetalt til de enlige forældre”.


Fristen er sat til august 2023.

38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page