top of page

Somalia: vil tillade barne-ægteskaber ved tvang

Et lovforslag om at acceptere barne-ægteskaber ved tvang er et stort tilbageslag for kampen mod seksuel vold i Somalia, udtaler FN.
I løbet af ugen har flere medier, herunder Time, bragt den opsigtsvækkende historie fra Somalia: at det skal være tilladt at bortgifte en pige, "når hendes kønsorganer er modnet” – og at det ”kan ske ved tvang, hvis pigens familie giver deres samtykke”.

Tirsdag gav FN´s særlige repræsentant for seksuel vold, Pramilla Patten, ifølge Time udtryk for, at såfremt lovforslaget bliver stemt igennem parlamentet, vil det være ”et stort tilbageslag i kampen mod seksuel vold i Somalia og i hele verden” – og at det straks bør trækkes tilbage.


Time henviser i denne sammenhæng til en FN-undersøgelse fra 2015, der viser, at 45 % af pigerne under 18 år allerede er blevet gift eller ”i forening”.

Lovforslaget kommer i kølvandet på en aftale, som Somalia indgik med FN i 2013 om forbedringer af lovgivningen mod seksuel vold. Men efter 5 års arbejde, der udmøntede sig i et lovforslag med forbedringer på området og enstemmig støtte i det somaliske ministerråd, blev det pludselig trukket tilbage.


Ifølge UN.org håber Pramilla Patten, at den somaliske regering vil vende tilbage til dét lovforslag, der fokuserer på overlevende ofre for seksuel vold.

Den danske tilgang til religiøse vielser af mindreårige generelt


Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udsendte i maj måned en pressemeddelelse, der beskrev hans og regeringens syn på religiøse vielser af mindreårige i en dansk kontekst:

”Regeringen vil som et første skridt i bekæmpelsen af negativ social kontrol forbyde religiøse vielser af mindreårige. Det skal efter regeringens opfattelse være strafbart at foretage en religiøs vielse af unge under 18 år, uanset at den mindreårige samtykker til vielsen”.

Og videre: ”Formålet med skærpelsen er således, at mindreårige piger ikke presses af familie, bekendte eller religiøse samfund til at blive viet religiøst. Derfor mener regeringen, at religiøse forkyndere, der forestår religiøse vielser af mindreårige skal kunne straffes med op til 2 års fængsel og i særligt skærpende tilfælde udvises af Danmark”.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afslutter pressemeddelelsen med ordene: ”Vi må være på kvindernes side i deres frihedskamp”.


10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page