I denne tekst forholder vi os til mindfulness og meditation samt hvordan dette kan hjælpe én under svære udfordringer som f.eks. en skilsmisse / et samlivsbrud – og der er øvelser til både børn og voksne.
Artiklen er oprindelig udgivet den 8. november 2020, men opdateret og genudgivet den 10. maj 2023.
Mindfulness kan hjælpe én til indre ro i forhold til de udfordrende og potentielt livsændrende situationer (herunder skilsmisse), som mennesker kan befinde sig i.
Mindfulness har rødder i buddhismen og handler grundlæggende om at falde til ro (meditation), være i nuet og rette opmærksomheden mod de ting, der fylder i én. At træne éns tilstedeværelse i nuet og give slip på unødvendige bekymringer om fortid og fremtid.
Og selv om det kan lyde forholdsvis ”mystisk” og ”alternativt”, så er det påvist, at mindfulness kan have en effekt på vores mentale sundhed, dæmpning af stress og så videre. Derfor bør man overveje at give det en chance.
Gennem meditation kan man falde i en tilstand af stor afslappethed. Måske er man i forvejen anspændt og har så store og vedvarende spekulationer over sit problem, at man trækker vejret overfladisk og anstrengt – og generelt er urolig, utilpas og oprørt. Men meditationen sørger for en dyb, afslappet og ubesværet vejrtrækning, så kroppen og dermed sindet opnår en umiddelbar ro.
Det sker typisk ved at sætte sig afslappet, lukke øjnene og slappe af, eventuelt med afslappende musik eller en terapeuts beroligende stemme til at guide sig ind i roen.
Det giver mulighed for at være i nuet. En skilsmisse kan nemt danne grobund for spekulationer om den aktuelle situation, børnene, eks´en, fremtiden osv. med en medfølgende høj grad af ængstelse og uro. Men under meditationen og den dybe ro har man bedre mulighed for netop ikke at betragte dem fra et nærmest panisk udgangspunkt, men fra et roligt og afdæmpet udgangspunkt – uden at fordømme, vurdere eller bekymre sig.
Som Psykiatrifonden formulerer det: ”Man noterer dét, der dukker op. Og accepterer det. Du har sikkert allerede opdaget, at det ikke kun er gode tanker og følelser, der dukker op. I mindfulness betyder accept, at man ser, hvad der er. Det betyder ikke, at man nødvendigvis kan lide det, man ser, men at man tager det til sig, uanset hvad det er”.
Hvor bekymringerne plejer at myldre rundt i hovedet, så vil man under meditationen opleve, at de flyder stille forbi éns indre blik. De er der og får lov til at være der, fordi man har roen til at lade dem være det…
Det er så tanken, at man gennem de konkrete øvelser og roen fra meditationen opøver sin generelle evne til at søge dertil, når det presser på ”i virkeligheden”.
Prøv disse former for mindfulness
På internettet er der mange forskellige mindfulness-relaterede tilbud. Herunder finder du en række links til hjemmesider og YouTube-videoer, der giver dig gode muligheder for at se mindfulness i praksis – og dermed også at prøve mindfulness selv.
På denne hjemmeside (”Tid til ro” / Lisbeth Skøtt Tobiesen) ligger denne guide til meditation for begyndere, som beskriver hvordan man mediterer og giver gode råd.
På denne hjemmeside har "Mindhelper" mange gode åndedræts-øvelser for nybegynderen (4 minutter), den lidt trænede (7 minutter), den øvede (12 minutter) og i øvrigt også én ”for os alle sammen”. Og der er en fin beskrivelse af, hvordan man forholder sig til de ting, man oplevede under meditationen.
Denne YouTube-video fra ”Dyb Ro” varer knap 24 minutter og kan ifølge den medfølgende tekst ”bruges til at få ro på dine tanker og hjælpe dig med at forstå tanker og følelser kommer og går, og at du dermed ikke er dine tanker og følelser. Du kan bruge den til at falde i søvn eller bare til at få en tiltrængt pause”.
I denne 23 minutter lange YouTube-video guider Martin Advaith Kirkevang dig ”gennem et smukt landskab til rislen af floden og du får for en stund lov til at mærke dig selv, tillade dig at have de følelser og tanker du har, samt bearbejde deres tag i dig, så du ikke behøver være så fysisk påvirket længere”.
Det kan være en både god og nødvendig hjælp at få andre til at guide sig ind i roen. Men med lidt øvelse, vil man efterhånden måske klare sig uden. Og da kan denne video hjælpe. Den er på hele 3 timer og indeholder ”afslappende musik til afstresning”.
Mindfulness for børn
Børn kan også benytte de forskellige mindfulness-tekniker, og faktisk findes der flere hjemmesider med øvelser specifikt til børn. Her er nogle af dem:
På denne hjemmeside af "Anahana" beskrives tilgangen til mindfulness-aktiviteter for børn og hvorfor mindfulness er vigtig for børn.
”Børnehulen” har denne YouTube-video med ”Guldæggets rejse igennem kroppen”.
I denne YouTube-video er Anemone Aurora guide på en drømmerejse for børn, som hjælper med at finde ro.
”Dyb ro kids” har sin egen YouTube-kanal med flere videoer med meditationer og godnathistorier til børn. Denne hedder ”Godnat til børn” og er knyttet til sove-situationen.
Mindfulness handler ikke kun om positiv tænkning..