top of page

Konfliktfyldte skilsmisser bag mange drab på børn

I en ny bog fremhæves omstændighederne bag sager, hvor forældre eller stedforældre dræber deres børn.


Bogen hedder ”Drab i familien – når børn bliver ofre” og er skrevet af seniorforsker hos VIVE, Mai Heide Ottesen, i samarbejde med Louise Høyer Bom, Nell Rasmussen og Bente Boserup. Den er udgivet på Djøf Forlag.Flest drab bunder i konfliktfyldte skilsmisser


Kortlægningen af en række sager i den nye bog viser, at en stor del af dem bunder i forældrenes samlivsbrud (28 %), og at det i de fleste tilfælde er fædrene, som begår drabene.


I alt bliver omkring 2/3 af drabene begået af barnets far eller stedfar, mens knap 1/3 begås af barnets mor.


Bogen tager afsæt i 126 sager, der har været i perioden 1986 til 2018, og de 167 børneofre.


Mai Heide Ottesen udtaler til VIVE: ”I mange af sagerne har omgivelserne overset faresignaler for drabene – som blandt andet vold og trusler mod børnene eller ægtefællen. Bogen er et bidrag til, at vi bliver bedre til at få alarmklokkerne til at ringe og gribe ind, inden det er for sent”.


Og videre: ”Der er et mønstre i, at drab begået af en psykotisk eller psykisk syg forælder oftest fører tilbage til moderen, mens de fleste andre typer drab begås af faderen eller stedfaren. Desuden ser vi, at mødrene ofte begår drab, mens børnene er små, hvorimod fædrene også begår drab senere i familielivet”."... et sjældent fænomen"


Forlaget beskriver bogen således:


”Forældres drab på børn er et sjældent fænomen, men vi bliver rystede, når vi hører om sådanne hændelser i medierne: Hvordan kan forældre, der burde elske og beskytte deres børn, begå en så forfærdelig handling? Og hvad sker der med de overlevende børn, som mister begge forældre, fordi den ene bliver fængslet efter at have dræbt den anden forælder?


I Danmark er der begrænset viden om, hvorfor forældre slår deres børn ihjel, og der findes ingen viden om, hvilke implikationer partnerdrab har for de overlevende børn. Fravær af systematisk viden og en sproglig fattigdom om fænomenet ’drab i familien’ hæmmer vores mulighed for at forstå, hvad der ligger bag disse drab. Det er dermed også svært at drøfte, hvordan man kan forebygge, at børn bliver direkte eller indirekte ofre for drab.


DRAB I FAMILIEN er den første samlede undersøgelse, der kortlægger, kategoriserer og skaber systematisk viden om disse sager. Den viser, at drab i familien er et differentieret fænomen. Der er dermed også forskelligartede greb at tage fat i, hvis vi fremover skal undgå at sådanne hændelser finder sted. Bogen anlægger en sociologisk tilgang og er baseret på analyser af 171 sager, der blev efterforsket som drab, i perioden 1986-2018".Dræbte sin søn som hævn


I ét eksempel dræbte en far sin 2-årige søn som hævn mod moderen. Parret havde forud for drabet haft et turbulent forhold, hvor sønnen blev inddraget i konflikten.


Den 21. september 2014 hældte faderen benzin ud i hele huset, dræbte sønnen, skar sine håndled over og antændte benzinen, hvorved faren også omkom. Valdemar blev kun 2 år.


Du kan læse mere om sagen ved at følge dette link.


23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page