top of page

Dokumentar om krisecenter for børn

På torsdag har TV2 premiere på en stærk dokumentar om Danmarks første krisecenter for børn.


Modelfoto


Joannahuset er et krisecenter for børn, der af forskellige grunde har behov for hjælp. Her har mange børn og unge siden åbningen for 2½ år siden modtaget omsorg og rådgivning samt muligheden for en seng at sove i.


Og nu har TV2 premiere på en dokumentar, der sætter fokus på centeret og børnene, der benytter det.


CPH-DOX, som også viser ”De umyndige” (se nederst), beskriver dokumentaren således:


”De umyndige” er fortællingen om børn og unge, der søger hjælp og husly på Danmarks eneste krisecenter for børn under 18 år. Mange er hjemløse, nogle fortæller, at de er flygtet fra vold i hjemmet eller andre svigt og uholdbare situationer. De beder om hjælp til at komme væk og ønsker mere end noget andet et trygt sted at bo.


Fælles for dem er, at de ikke føler sig hørt af myndighederne. Stifteren af krisecenteret, Jette Wilhelmsen, og hendes personale tager imod de unge, giver dem husly og støtter dem i at komme i dialog med myndighederne og sørger for, at de bliver hjulpet i forhold til egne rettigheder".Dokumentaren er lavet af dokumentaristen Mette Korsgaard, der har flere glimrende sociale værker på sit CV: i 2012 lavede hun således ”Min barndom i helvede” om og med Lisbeth Zornig Andersen, der blev udsat for omsorgssvigt og misbrug – dén kan streames direkte fra dette YouTube-link. Og i 2015 lavede hun ”Bonnie og de tusinde mænd” om en prostituerets dagligdag og konsekvenserne af prostitution – dén kan streames gratis fra denne side.Om Joannahuset


”Foreningen Joannahuset”, der er organiseringen bag selve bygningen og tilbuddet om hjælp, blev stiftet af socialrådgiver Jette Wilhelmsen i oktober 2017. Formålet var at etablere et landsdækkende krisecenter for børn og unge.


Den officielle åbning af Joannahuset fandt sted 14. august 2020.


På deres hjemmeside beskrives Joannahuset således (uddrag):


”Alt for mange børn og unge, der bliver udsat for overgreb og svigt, er nødsaget til at forblive i hjemmet hos deres forældre, eller der hvor de er anbragt, da de ikke ved, hvor de kan søge hen eller kan opholde sig. Hvis de endelig tager beslutningen om at komme væk fra hjemmet, ender de ofte tilfældige steder på gaden, i parker eller hos tilfældige mennesker, de ikke kender særligt godt”.


”I Joannahuset betragter vi børn som medborgere. Idéen om et Joannahus tager afsæt i et børne-og ungesyn, der er rundet af den såkaldt nye barndomsforskning samt en grundlæggende etik om, at ethvert menneske – barn eller voksen – må mødes med respekt og omsorg for hans/hendes unikke væren i verden. Det betyder, at børnenes og de unges ret til at blive mødt med ligeværdighed, åbenhed, interesse og opbakning til deres livtag med livet under vanskelige betingelser, samt indflydelse på eget og det fælles liv i Joannahuset udgør et grundlæggende pejlemærke i Joannahusets virke.


Det er i forlængelse heraf helt centralt, at udviklingen og driften af Joannahuset sker gennem børn og unges deltagelse og medbestemmelse. Vi vil samarbejde med børn og unge om udvikling af viden og strategier for, hvordan børn bedst støttes, når de ikke kan opholde sig i deres hjem eller på et anbringelsessted på grund af overgreb eller andre svigt”.Foreningen er organiseret med en bestyrelse. Den daglige drift varetages af et fast personale med en daglig leder, en juridisk ansvarlig for den rettighedsbaserede rådgivning, syv børnefaglige medarbejdere, en administrativ medarbejder, en frivilligkoordinator og en udviklingsmedarbejder.


Hertil kommer 16 børnefaglige studerende, som dækker nattevagter, weekendvagter og vikartimer – samt cirka 50 omsorgsfrivillige, som dækker dag-og aftenvagter alle dage, hvor en del heraf også indgår som beredskabsfrivillige.TV2 og CPH.DOX


”De umyndige” kan ses på TV2 Play og sendes på TV nu på torsdag, den 30. marts, kl. 22.25 – 23.30.


Desuden bliver den vist som en del af ”CPH.DOX”. På denne side kan du se en trailer for ”De umyndige”.

52 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page