top of page

Dokumentar om kontroversiel forening

I aften sætter DR fokus på skilsmisser i islamiske ægteskaber – og en ny forening, der vil hjælpe kvinderne ud af negativ social kontrol.


(Modelfoto - ikke fra dokumentaren).


De fleste skilsmisser herhjemme håndteres forholdsvis hensigtsmæssigt, men en del ender med uenigheder, konflikter og lignende. Det ses ikke kun blandt etniske danskere, men også personer med anden etnisk baggrund. Her kan normerne sætte andre grænser for såvel ægteskabet som skilsmissen – men nu vil en nystartet forening (med fokus på kvinders situation) gøre noget ved de grænser.


Foreningen hedder ”Søstre mod vold og kontrol”, og i aften kan du se en DR-dokumentar om dem og deres indsats.Fokus på kvinders valg og fællesskaber


Foreningen beskriver sig selv således på deres hjemmeside:


”I ”Søstre mod vold og kontrol” kæmper vi for alle kvinders ret til at leve et frit, selvstændigt og meningsfuldt liv - og frem for alt et liv uden negativ social kontrol og vold. Vi giver stafetten videre til de kvinder, det hele handler om. Fordi vi har en stærk tro på, at revolutionen skal starte nedefra, og fordi vi tror på, at styrken til at skabe forandringen findes i kvinderne selv.


Vi tror på, at viden og stærke fællesskaber er de vigtigste våben i frihedskampen. Vi arbejder for at få viden om demokrati, rettigheder, ligestilling og seksualitet til at leve og vokse blandt kvinder, der oplever negativ social kontrol og vold.


Og vi arbejder for at give kvinderne styrken til at omsætte denne viden til ufravigelige krav om personlig frihed. Friheden til at vælge sin egen vej i livet. Friheden til at vælge sin egen påklædning, uddannelse, job, religion, partner og seksualitet. Fordi menneskerettigheder gælder for alle.


I ”Søstre mod vold og kontrol” bliver ”jeg” til ”os”. Søstersolidariteten er vores stærkeste kort, og vi dyrker og plejer de stærke fællesskaber. Fællesskaber der rækker ud, giver mod, støtter og styrker, når man skal finde en ny vej i livet. Og fællesskaber der fremfor alt fungerer på tværs af etnicitet, alder, seksualitet, kultur og sociale skel. Fordi vi tror på, at det er umuligt at integrere, hvis vi isolerer. Og fordi vi tror på, at integrationen sker begge veje - vi kan lære noget af hinanden”."Vil gøre op med normerne..."


I aften tager DR hul på dokumentarserien ”Vold og kontrol bag sløret”, som DR selv beskriver således:


”Udstødelse af familien, betaling af store pengebeløb og krav om at give afkald på deres børn. Det kan være prisen for at blive skilt for nogle af de kvinder i Danmark, der lever i islamiske ægteskaber. Men i en lille ny forening i Odense spirer et oprør. Her har en gruppe kvinder dannet et netværk af frivillige, som vil gøre op med normerne i en kultur, hvor manden har ultimativt ejerskab over kvinden. Vi følger foreningen, når de forsøger at hjælpe kvinder, som lige nu lever i konstant frygt for deres mænd eller eksmænd, der nægter at sætte dem fri".


Første afsnit, der sendes i aften kl. 21.25, hedder ”Sammen er vi stærkere” og beskrives af DR således:


”Foreningen "Søstre mod vold og kontrol" er helt nystartet og kontroversiel. Den vil hjælpe andre kvinder ud af negativ social kontrol. Nu forsøger foreningen at uddanne de frivillige til at støtte kvinderne, der ofte udsættes for både krav og trusler. Kefa bliver kontaktet af "Sarah", hvis eksmand nægter hende islamisk skilsmisse, medmindre hun betaler et større pengebeløb”.


Du kommer til DR´s egen side om dokumentaren ved at trykke her.


29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page