top of page

Utah: dommer sætter omtalt sag på pause

En dommer traf tidligere afgørelse om, at to børn skulle udleveres til deres far. Nu har dommeren sat sagen på pause, mens nye anklager mod faderen undersøges.I flere måneder har søskendeparret Brynlee Larson på 12 år og hendes storebror, 15-årige Ty Larson, barrikaderet sig på et værelse i moderens hjem i den amerikanske delstat Utah. De har live-streamet direkte fra værelset.


En dommer havde tidligere truffet afgørelse om, at børnene skulle udleveres til faderen. Dét var børnene imod, fordi de hævdede at have været udsat for overgreb af faderen – og de har siden opholdt sig på værelset, hvor de har skærmet sig mod politiets forventede indgriben (politiet har dog ikke grebet ind).


Baggrunden for dommerens beslutning var, at faderen rejste anklager mod moderen om, at hun havde vendt børnene mod ham (dvs. forældre-fremmedgørelse). Dét anerkendte dommeren umiddelbart, og det var dette, der dannede grundlag for beslutningen om at udlevere børnene til faderen.


Du kan læse meget mere om sagen i denne artikel.Pause og undersøgelse


Nu er der nyt i sagen:


Dommer Derek Pullan har skrevet ud, at der er ”kommet nye informationer frem i form af alvorlige anklager om misbrug” mod faderen. Disse vil dommeren nu have undersøgt, og derfor er beslutningen om at udlevere børnene til faderen sat på pause.


Han siger videre: ”Det ser ud til, at disse beskyldninger om seksuelt misbrug og andre former for overgreb mod børnene fra Brents side (red.: faderen) er blevet fremsat efter denne domstols afgørelse om midlertidig forældremyndighed, der blev tildelt Brent”.


Desuden har dommer Pullan besluttet, at afgørelsen om at sende børnene til ”genforenings-terapi” for at modvirke den påståede forældre-fremmedgørelse også er sat på pause.”Domstolsbeordrede behandlinger, der mangler tilstrækkelig videnskabelig opbakning”


I kølvandet på den opsigtsvækkende sag og dommerens nye beslutning har lovgiverne i Utah opfordret til en ny undersøgelse af den rets-sanktionerede ”genforenings-terapi”. Det er en særlig familieterapeutisk tilgang, hvor et forhold mellem barn og forælder har taget skade gennem forældre-fremmedgørelse, men så at sige søges ”normaliseret” gennem terapi. Og det var denne, som Brynlee og Ty Larson ifølge dommerens tidligere beslutning skulle deltage i.


Todd Weiler fra Utah´s senat er kritisk over for metoden og udtaler til ProPublica: ”Jeg synes, at det hele med at tage børn væk fra en forælder for at tvinge dem til genforening med en fremmedgjort forælder er meget alarmerende”.


Weiler siger videre til ProPublica, at han er ved at lære mere om problemet med håb om at indføre lovgivning, som tilbyder yderligere føderale midler til stater, der kræver, at familiedomstole overvejer tidligere beviser for misbrug, når de træffer afgørelser om forældremyndighed.


Dette blev sidste år indarbejdet i den føderale lov om vold mod kvinder, som giver føderal finansiering til stater, der forbedrer deres forældremyndighedslovgivning for bedre at beskytte børn. ”Stater, der vælger at overholde den føderale lov, begrænser brugen af ​​genforeningsprogrammer og andre domstolsbeordrede behandlinger, der mangler tilstrækkelig videnskabelig opbakning”.Han bakkes op af et andet medlem af Utah´s senat, Mike McKell. Han peger ifølge ProPublica på, at Utah´s domstole bør ”tage et grundigt kig på genforenings-terapien”.


Han siger videre, at "genforenings-lejre" bekymrer ham, og at han derfor også ”planlægger at se på potentiel lovgivning for at begrænse domstolsbeordrede terapeutiske praksisser uden god videnskab til at retfærdiggøre det".”Stadig en kamp forude”


Efter dommerens beslutning er Brynlee og Ty Larson kommet frem fra værelset, de havde barrikaderet sig på. Men det er med bange anelser. Ty Larson siger til ProPublica om afgørelsen:


”Jeg ved, at dette er midlertidigt. Ligesom, du har fundet en lille mark, men du er ikke ude af skoven. Der er stadig en kamp forude”.

14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page