top of page

Samlivsbrud når mor er lesbisk

Opdateret: 28. jul. 2021

Ny norsk forskning påviser, at moderens "kommen ud" som lesbisk ikke spiller en større rolle for barnets reaktioner i forbindelse med den samtidige skilsmisse fra faderen.For nylig udkom denne artikel med ny norsk forskning om samlivsbrud, hvor mor er blevet lesbisk. Her påvises det, at børn under sådanne omstændigheder ikke oplever samlivsbruddet anderledes end andre skilsmissebørn.


Det er Jorid Krane Hanssen, professor emeritus i sociologi ved Nord Universitet, der står bag den forholdsvis lille undersøgelse. Hun har længe arbejdet med regnbuefamilier og herunder skilsmisser og samlivsbrud.


Jorid Krane Hanssen har taget udgangspunkt i et kvalitativt studie med opvækstfortællinger fra børn med homoseksuelle forældre. Hun interviewede 11 personer mellem 16 og 31 år om at have oplevet et samlivsbrud mellem forældrene, mens vedkommende var barn.


Og det gik igen hos deltagerne, at moderens homoseksualitet ikke spillede en større rolle for barnets reaktioner – selv om alle 11 mente, at dette var baggrunden for, at forældrene gik fra hinanden.


”Det er samlivsbruddet, de taler om; ikke årsagen til det”, siger Jorid Krane Hanssen. ”Dét, at mor var lesbisk, var underordnet i deres fortællinger”.

Jorid Krane Hanssen udtaler til nyhedsmagasinet ”Kilden”:


”Dette er et kvalitativt materiale, som man ikke kan generalisere ud fra. Men det viser, hvor store forskellene er, når det kommer til, hvordan de oplevede samlivsbruddet følelsesmæssigt - det var alt fra glæde til dyb fortvivlelse”.


Men ingen af deltagerne, fortsætter hun, gav udtryk for, ”at de oplevede forventninger om, at de skulle reagere på moderens seksuelle orientering på nogen særlig måde”.


Aase Prøitz, som er klinisk familiepsykolog, føjer til, at reaktionen i situationen fra alle involverede kan være afgørende:


”Pointen er, at det er det relationelle aspekt af situationen, der bestemmer, hvordan folk reagerer. I tilfælde af brud er det helt afgørende, hvordan forældrene opfører sig. Det er deres adfærd, der får børn til at føle sig mere eller mindre sikre og passet på i familien - ud over barnets egen personlighed. Sådan er det i alle familier”.


Og hun fortsætter: ”Hvis du kommer fra en meget konservativ familie, hvor dét at være homoseksuel opfattes som afslutningen på alt, vil det sandsynligvis være svært at få at vide, at mor er lesbisk. Børn vil selvfølgelig reagere på fordømmelse fra deres omgivelser. Men min erfaring er, at dét at have en homoseksuel forælder efterhånden ses som mindre specielt”.


Du kan læse mere om Jorid Krane Hanssen på denne side.


Og du kan læse mere om Aase Prøitz på denne side.


19 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page