top of page

Forældres konflikt kan ramme barnet

En amerikansk undersøgelse påviser, at børn kan udvikle frygt for adskillelse på baggrund af forældrenes skilsmisse-relaterede konflikt.En undersøgelse fra Arizona State University´s ”Research and Education Advancing Children's Health (REACH)” har vist, at børn kan påføres en frygt for adskillelse i forbindelse med deres skilte eller separerede forældres konflikt.


Det fremgår af denne artikel fra ”Science Daily” fra den 12. januar i år.”Oplever frygt for at blive forladt”


Professor i psykologi Karey O´Hara fra ASU udtaler i artiklen: ”Konflikt er en fremtrædende stress-faktor for børn, og forbindelsen mellem forældrenes konflikt og psykiske problemer hos børn er veletableret på tværs af alle familietyper: gifte, samboende, adskilte og skilte”.


Og videre: ”Konflikt mellem skilte eller separerede forældre forudsagde, at børn oplever frygt for at blive forladt af den ene eller begge forældre. Denne følelse var forbundet med fremtidige psykiske problemer – især for dem, der havde stærke forhold til deres fædre”.


Forskerne spurgte 559 børn i alderen 9-18 år om deres eksponering for konflikt, for eksempel om forældrene skændtes foran dem, talte dårligt om den anden forælder eller bad dem om at bære beskeder mellem forældrene. Og børn, der var udsat for konflikt mellem forældrene, rapporterede mere sandsynligt, at de var bekymrede for at blive forladt af én eller begge forældre.


”Når forældre, der er gift eller samlevende, er i konflikt, kan barnet bekymre sig om, at deres forældre skal skilles,” siger O'Hara. "Men børn, hvis forældre er skilt eller adskilt, har allerede set ​​deres familie blive opløst. Ideen om, at de måske bliver forladt, kan være usandsynlig, men det er ikke ulogisk set fra deres synspunkt."


Og denne frygt for at blive forladt hang ved: blev barnet udsat for forældrenes konflikt, kunne barnet 3 måneder senere udvikle frygten for at blive opgivet / adskilt – og barnets bekymring over at blive forladt kunne så udvikle psykiske problemer, som barnet selv eller dets lærere kunne se, 10 måneder senere.Stærke relationer ikke nok


Forskerne forventede, at børn med stærke relationer til én forælder ville opleve en mindre grad af frygten for at blive forladt og psykiske problemer. Men stærke relationer var ikke i sig selv nok.


Som Karey O´Hara formulerer det: ”En stærk relation mellem far og barn kostede (red.: tog skade), når forældrenes konfliktniveau var højt. At have et forældreforhold af høj kvalitet er beskyttende, men det er muligt, at en høj grad af forældreevner ikke er nok ved konflikt mellem skilte forældre".


115 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page