top of page

Tænk på pensionen – især, hvis du er kvinde

Opdateret: 24. sep. 2020

Du bør overveje, om din økonomi og særligt pensionen er sikret ved skilsmisse.



Har du talt med din ægtefælle om mulige fremtidige udfordringer som alvorlig sygdom, skilsmisse og død?


Hvis svaret er nej, så er I bestemt ikke alene.


Ét af de største danske pensionsselskaber, PKA, har netop lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer (kilde nederst). Her fremgår det, at næsten to ud af tre medlemmer ikke har talt med partneren om, hvad de gør, hvis de skal skilles. Halvdelen af medlemmerne havde ikke skænket det en tanke.

Det er eller en god ide at drøfte disse vigtige sammenhænge allerede nu, hvor mulighederne og tiden er til det, og således ikke vente, til man står midt i det. Det gælder ikke mindst pensionen – og mest for kvinden.


Løn, skilsmisse og pension


Mange par oplever, at manden og kvinden har forskellige lønninger. Det skyldes først og fremmest, at kvinder med børn ofte ikke har samme fodfæste på arbejdsmarkedet som mænd, fordi kvinderne selvfølgelig føder børnene, men også oftere er på deltid og oftere er på orlov – og derfor opnår de ikke samme anciennitet og dermed ikke samme løn.


Konsekvensen er derfor, siger seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen (kilde nederst), at ”kvinder sparer mindre op til pension end mænd” og i sidste ende står ”med en mindre pensionsopsparing end mænd”.

Og det er ifølge Børsen store forskelle: ”Kvinders pensionsopsparinger er i gennemsnit 25 pct. mindre end mænds, og den forskel har ikke rykket sig i årevis”.


Pension og skilsmisse


En anden vigtig sammenhæng er, at éns pension er éns egen. Ved skilsmisse indgår pensionen således ikke i bodelingen.


Forudsætningen er dog, at pensionen skal være ”rimelig”. Herom skriver PKA: ”Som udgangspunkt er en pensionsopsparing gennem arbejdsgiver rimelig, hvis den svarer til, hvad der er normalt for faget, uddannelsesniveauet, lønnen og opsparingsforløbet. Gør den det, ses der bort fra den ved skilsmisse – også selvom der er stor forskel på værdien af pensionerne, fordi den ene fx er direktør og den anden socialpædagog”.


Udgangspunktet er ofte, at der er tale om en rimelig pensionsordning, men på grund af forskellen i indtægt, bliver der også forskelle i pensionen. Og det er en stor forskel.


Den store forskel – og hvordan den udlignes


Nogle familier vælger, at den ene part (oftest kvinden) enten går på nedsat tid eller helt er hjemmegående: hun tager sig forholdsvist meget af børnene, mens manden primært sørger for indtægten til familien. Og når de når pensionsalderen, vil deres pensioner også være derefter. Går de fra hinanden, kan han tage sin forholdsvis høje pension med sig, mens hun omvendt ikke har nogen nævneværdig pension.

Derfor er det hensigtsmæssigt allerede nu at overveje pensionen i fællesskab.


Når parret drøfter pensionen, bør det eksempelvis overvejes, at de hver især indbetaler en rimelig pension. PKA forklarer (kilde nederst): ”Det kan altid betale sig at spare ekstra op til pensionen. Er du fx på deltid, og er der en relativ stor forskel på dig og din ægtefælles indkomst og pension, kan I overveje at spare ekstra op på din pensionsopsparing”.

Det foreslås at tage sit pensionsselskab med på råd for at få et overblik over sin økonomi – og særligt afklare, hvordan éns egen økonomi matcher sin ægtefælles pension. Dermed kan man udligne de eventuelle forskelle, der er i pensionsindbetalingerne.


Kilder:


”Højt­løn­ne­de mænd og lav­t­løn­ne­de kvin­der er for­an med pen­sions­op­spa­ring”.

Børsen, 1. februar 2020.

Du kommer til artiklen ved at trykke her.


”Kvinde – få styr på din pension”.

Nykredit, 6. december 2018.

Du kommer til artiklen ved at trykke her.

”Tag snakken om de svære emner i god tid”.

Socialpædagogen, 22. juni 2020.

Du kommer til artiklen ved at trykke her.

20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page