En australsk undersøgelse kaster lys over, hvor meget tid henholdsvis mor og far bruger sammen med deres børn efter et samlivsbrud – og på hvad. Og der er en klar kønsmæssig forskel.
Modelfoto
Artiklen blev oprindelig udgivet i ”Skilsmisse-magasinet” nummer 8, 1. februar 2023.
Den australske undersøgelse er lavet af Tomás Cano og Pablo Gracia, og den udkom for et par måneder siden i ”European Journal of Population”.
Der er tale om en undersøgelse, der baserer sig på data fra det såkaldte ”Longitudinal Study of Australian Children” med 10.000 børn og deres familier fra hele Australien.
I denne undersøgelse ville forskerne have et billede af dén tid, som henholdsvis mor og far bruger på barnet efter et samlivsbrud.
Undersøgelsen viser, at:
Tiden, som mor bruger sammen med børnene, fordobles.
Børnene bruger 3 gange mindre tid sammen med begge forældre.
Tiden, som far bruger sammen med børnene, forbliver lav.
Børnenes tid brugt på uddannelsesmæssige aktiviteter (som lektier og læsning) falder, mens deres tid brugt på ustrukturerede aktiviteter (som at se TV, spille computer og lignende) stiger. Dette er dobbelt så ud[1]bredt blandt drenge som blandt piger.
Mødre ender med at bruge en tilsvarende mængde tid med børnene efter samlivsbruddet, som de havde gjort inden – men der går til 4 år, før dét sker.
Melissa Santos fra ”the University of Connecticut School of Medicine” siger, at resultatet ikke er overraskende – og fortsætter: “Vi ved, at børn på lang sigt klarer sig bedre, når forældre skilles eller skilles, end at blive i et forhold, der er præget af konstant konflikt og uenighed. Men vejen til disse langsigtede fordele kan være ujævn”.
Du kan læse en artikel om den pågældende undersøgelse ved at trykke her.
Comments