top of page

Gæld og skilsmisse

Har én af parterne gæld med sig ind i ægteskabet, kan det få betydning i forbindelse med en senere skilsmisse.



​(Modelfoto)


Når man bliver skilt, er der en lang række omstændigheder, som parterne enten skal forholde sig til, eller som træder i kraft som følge af skilsmissen. I denne sammenhæng handler det om økonomi og særligt i dén situation, hvor den ene af parterne (eller begge) har haft en gæld med sig ind i ægteskabet


Karen Gøtzsche fra Advodan Lolland-Falster forklarer i denne artikel dels hvad udfordringerne ved gæld og skilsmisse er – men også, hvordan de løses eller undgås.



Formuefællesskab


Det centrale begreb i denne sammenhæng er ”formuefællesskab”, som man som udgangspunkt indgår i, når man bliver gift. Det omfatter alt, som man ejer ved ægteskabets indgåelse, og som parterne senere erhverver sig.


Bliver parterne efterfølgende skilt, skal man gennem en såkaldt ”bodeling”, hvor værdier og gæld fordeles mellem parterne.


Her er udgangspunktet, at parterne selv kan aftale bodelingen. Men er parterne ikke enige, træder ”ligedeling” i kraft. Her lægges parternes værdier og gæld i én stor pulje, hvorefter den deles ligeligt mellem parterne – dog også med særeje, hvis dette er relevant, hvor effekter holdes ude af bodelingen.

.

Men det er her, at en eventuel gæld kan blive en faktor. For har én af parterne gammel gæld fra før ægteskabet, skal denne fratrækkes denne persons aktiver – og dét kan betyde, at vedkommende får en større del af de samlede aktiver.


Eller sagt på en anden måde: at den gamle gæld delvis bliver påført den anden part.



Vær på forkant


Karen Gøtzsche fra Advodan forklarer, at sådanne situationer kan undgås med oprettelsen af netop en ægtepagt. Dermed bliver gammel gæld holdt ude af formuefællesskabet, så den ikke indgår i forbindelse med en eventuel skilsmisse.


Det kan umiddelbart virke ulogisk at tænke ind i fremtiden og en potentiel skilsmisse, når man er nyforelsket og ved at planlægge fremtiden sammen.


Men det kan være særdeles hensigtsmæssigt at overveje fremtiden netop på et tidligt tidspunkt – og før det bliver for sent.


I denne sammenhæng kan en ægtepagt entydigt placere gælden hos dén af parterne, hvor den nu engang hører hjemme. Dermed bliver gælden holdt ude af ægteskabet samt af bodelingen, hvis parterne en dag bliver skilt.


Advokat Jytte Holm-Larsen, også fra Advodan, beskriver i denne artikel, hvorfor en ægtepagt er en god ide og også, hvordan den fungerer.


Og på denne side beskriver Familieretshuset ophøret af formuefællesskabet, bodeling og flere andre tilhørende sammenhænge.


49 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page