top of page

Bøger til forældrene

Her finder du en række bøger til forældrene, f.eks. om deres skilsmisse og reaktioner undervejs i processen.Senest opdateret: 13. december 2022.Børn og skilsmisse (Anja Marschall, Samfundslitteratur).

Næsten hvert 3. barn mellem 0 og 10 år oplever, at deres forældre bliver skilt.Mange skilsmissebørn tumler med tanker, dilemmaer og bekymringer i forbindelse med deres forældres brud, og ofte oplever de, at det er svært at finde nogen at dele bekymringerne med. Selv når skilte forældre samarbejder og gerne vil det fælles forældreskab, er børnenes deleliv vanskeligt. Dén udfordring skal praktikere i daginstitutioner og skoler være bedre rustet til at møde. Lærere og pædagoger føler sig ofte rådvilde, når de i deres praksis møder børn og forældre i skilsmisse. Det er bekymrende, for netop lærere og pædagoger kan være barnets helle i midten, når hverdagen mellem to hjem trænger sig på.


Elsk din eks (Anna Prip, F.A.D.L.).

"Elsk din eks" er en ny bog, som guider læseren til at finde en kærlig måde at være skilt på, selv om samlivet er ophørt. En venlig tilgang, eller en venlig uenighed kommer man langt med, men det kan være svært at se, hvordan man kommer dertil, når følelserne buldrer og skænderierne har overtaget den gode dialog.


Skilsmissens ABC (Annika Lillelund Fauli & Lene Stephensen, Dansk Psykologisk Forlag).

"Skilsmissens ABC" er en guide til forældre, som skal skilles eller overvejer muligheden. Bogen hjælper dig med at træffe de bedste beslutninger for dig og dine børn, med at forstå børnenes reaktioner, følelser og tanker gennem skilsmissen. Bogen giver dig redskaber til at håndtere de forskellige situationer, du kan komme ud for med dine børn.

Kom godt igennem din skilsmisse (Christine Byriel, Forlaget Atelier).

Ud fra sin store praktiske og faglige baggrund som psykoterapeut hjælper forfatteren læseren gennem den svære personlige proces, som skilsmissen sætter i gang. Hun gennemgår krisen, som er det første, der rammer dig ved en skilsmisse. Så hjælper hun dig med at se skilsmissen i øjnene og gøre tabet op. Hun peger på den nødvendige frigørelse fra det gamle forhold og forbereder sig på tomheden. Efter omkring et år er du så forhåbentlig klar til en nye forelskelse og en ny partner.


Denne bog giver et omfattende overblik over etablerede evidensbaserede interventioner til de problemer, der er forbundet med forældre-fremmedgørelse.


Bogen fokuserer på at hjælpe familier og sikre, at barnets behov bliver opfyldt. Der er i de senere år givet stigende opmærksomhed til emnet forældre-fremmedgørelse, efterhånden som antallet af skilsmisser er steget, og flere børn lever under en igangværende forældrekonflikt, hvilket risikerer betydelig følelsesmæssig skade. Kapitlerne peger på anvendelsen af ​​talrige evidensbaserede interventioner, der allerede er tilgængelige, og beskriver, hvordan man identificerer, vurderer og griber effektivt ind over for familier, hvor forældrene-fremmedgørelse er blevet identificeret.


Bogen er på engelsk.


Ulige uger (Ditte Giese, Alpha Forlag).

Dette er en ægte grine- og grædebog fyldt med sorg, længsel, voksendating og andre øjeblikke fra det livsomvæltende kaos, vi kalder en skilsmisse.


”Ulige uger” er til dig, der står midt i balladen, eller dig, der har fået krisen lidt på afstand, delt boet og kan smile af de urolige tider. Den er til dig, der har brug for en ærlig og sjov hjælp-til-selvhjælpsbog og et kærligt skub. Og bare rolig, der er både håb, kærlighed og et dejligt liv på den anden side. For selvom en skilsmisse kan byde på skænderier, IKEA-ture, underlige kropsprojekter og børn, der savner, er det også en mulighed for at finde tilbage til sig selv. Og der er faktisk ikke noget smukkere end kvinder (og mænd), der rejser sig fra en skilsmisse og går ud og æder af livet.


Divorced Fathers (Edward Kruk, Fernwood Publishing Co Ltd).

Engang var fædre primært brødvindere og den disciplinerende forælder, men nu bliver fædre mere og mere involverede i deres børns liv. Bogen ser nærmere på, hvordan denne skiftende rolle har påvirket fædres oplevelse af skilsmisse og tab af beskyttelse, der ofte følger. Bogen argumenterer, at børn drager mest fordel af begge forældres kærlighed og støtte, og den argumenterer for aktivt forældreskab efter skilsmisse.


Bogen er på engelsk.


Slug kamelen - der kommer flere (Flemming Møldrup og Julie Ralund, Gyldendal).

Det kræver en del slugte kameler at dele forældreskabet efter en skilsmisse. Det ved Flemming Møldrup og Julie Ralund alt om. De valgte at skubbe deres uenigheder til side, og i stedet fokusere på deres samarbejde og kærligheden til deres datter. Men det har ikke altid været let, og i "Slug kamelen - der kommer flere" fortæller de ærligt, humoristisk og rørende om deres vej til at blive en moderne skilsmissefamilie. Bogen er fyldt med praktiske leveregler og historierne bag med et konstant øje for håbet, kærligheden og det positive – som let kan glemmes, når ægteskabet slutter.

Kom godt igennem skilsmissen (Gert Martin Hald, Gyldendal).

Vi er forskellige og bliver skilt på forskellige måder. For nogle er skilsmisse et hårdt slag, for andre er den en personlig frigørelse. For børn er skilsmisse stort set altid forbundet med smerte, men ofte også med læring og udvikling.

Psykolog Gert Martin Hald giver i bogen en række konkrete anbefalinger, råd og øvelser – fx, at den voksne først og fremmest skal få styr på egne følelser og reaktioner.


To hjem - én familie (Hanne Søndergaard Jensen, F.A.D.L.).

Flere og flere familier lever et liv præget af skilsmisser, og det kan være en enorm udfordring at tackle for både børn og forældre. "To hjem - én familie" henvender sig til de forældre, der godt kunne tænke sig en hjælpende hånd med den store udfordring.

Bliv skilt - uden at gå i stykker (Jan Kaa Kristensen, Dansk Psykologisk Forlag).

Halvdelen af alle skilsmisseforældre har svære konflikter, men der er både råd at hente og håb forude. I denne bog øser forfatteren Jan Kaa af sin viden og årelange erfaring som psykolog, børnesagkyndig og tidligere leder af Center for Familieudviklings skilsmisseafdeling. Bogen giver et overblik over alt det, der bliver påvirket af skilsmissen – og hvad man skal prøve at undgå, hvis man vil gøre det godt for sig selv og sine børn.


Førstehjælp til ekstramødre (Janne Leth Førgaard, Dansk Psykologisk Forlag).

Bogen har en coachende tilgang til de udfordringer som ekstramødre dagligt står over for og giver en forståelse af, hvorfor man skaber de resultater, man gør, selvom man i virkeligheden længes efter nogle helt andre. Der gives i bogen masser af inspiration, forslag, øvelser og fif til, hvordan man blandt andet tackler børnene, højtiderne, mandens eks og meget mere.


Barnets tarv ved skilsmisse (skrevet af en række familieterapeuter samlet af Jesper Juul, Family Lab).

Rigtigt mange ægteskaber ender i skilsmisse og der er tit børn involveret. "Barnets tarv ved skilsmisse" er en lille håndbog, der forklarer hvordan man bedst varetager et barn midt i en skilsmisse.


Krisen, der forandrede mit liv (Katrine Axholm, Content Publishing).

Bogen indeholder 12 hudløst ærlige fortællinger fra 12 vidt forskellige mænd med vidt forskellige liv. Mændene fortæller om deres liv og dén krise, der forandrede det (herunder skilsmisse). Og de giver de manderåd, de selv kunne have ønsket sig. Det er ikke kun en bog om terapi, men om mænd, som tager ansvar og gør det, der skal til for at skabe den forandring, de ønsker sig. En forandring til mere indre fred, mere kærlighed og en ny og bedre balance i tilværelsen. 


Skilsmisseret - de økonomiske forhold (Linda Nielsen og Annette Kronborg, Karnov Group).

Bogen belyser bogen de mange praktiske og problemstillinger af stor betydning for samfundet og den enkelte, som kan opstå i forbindelse med separation og skilsmisse.


Desuden behandler bogen skilsmisserettens formål, betydning og udvikling samt betingelserne for separation og skilsmisse; vilkårene for separation og skilsmisse, herunder ægtefællebidrag og retten til lejeboligen; ægtefælleskiftet med bodelingen og de mange problemer, der følger heraf; de stadig øgede muligheder for særeje i mange forskellige former samt andre aftaler forud for eller i forbindelse med skilsmisse - og internationale skilsmissesager

Er der en mor til stede? (Mette Møllevang og Tone Brix-Hansen, forlaget Mellemgaard)

46 pct. af alle ægteskaber ender i en skilsmisse. Børnetelefonen gløder og har netop slået rekord i antal henvendelser fra børn, der har ondt i livet. Der udskrives lykkepiller til børn og unge som aldrig før. Børne-havebørn har længere arbejdsdage i institutionen, end mange voksne har. Børn afleveres i pasning, mens mor og far prioriterer lidt alenetid. Der er ganske enkelt noget gruelig galt med måden, vi som samfund driver familieliv på. Bogens forfattere trækker derfor hårdt i nødbremsen.


Friuger - livet som deleforældre med og uden børn (Mette Vestergaard-Knudsen, Turbine).

Bogen er bygget op omkring interviews med deleforældre i nogle af de forskellige livssituationer, de fleste deleforældre går igennem: bruddet, sorgen, tiden med og uden børn, forholdet til eksen og dennes nye partner, mødet med en ny kæreste og livet i en sammenbragt familie.Friuger giver deleforældre et indblik i, at de ikke står alene, muligheden for at genkende sig selv i andre fortællinger, og erkendelsen af, at deres tanker og modsatrettede følelser er følt og tænkt af mange før dem.


Lyset i os alle (Michelle Obama, Politikens Forlag).

I denne inspirerende opfølger til sin anmelderroste selvbiografi, bestselleren Min historie, videregiver den tidligere amerikanske præsidentfrue Michelle Obama sine praktiske erfaringer og effektive strategier til at bevare håbet og holde balancen i den usikre verden, vi lever i.


Måske findes der ingen nemme løsninger eller smarte svar på livets store udfordringer, men Michelle Obama tror på, at vi alle kan finde og støtte os til en række redskaber, der kan hjælpe os til bedre at håndtere forandringer og bevare roen i en turbulent tid.

Denne bog handler om at miste fodfæstet og om at blive glad igen efter en skilsmisse. Måske gladere end du har været nogensinde før. Lykkelig er et stort ord, men du kan få et godt og festligt liv, efter du har mistet, det du havde. Lev livet selv viser dig, hvordan du kan skabe et positivt liv for dig selv og dine børn.


Esben er bitter (Theis Christiansen, Forlaget Fahrenheit).

Tegneserien om Esben har været bragt i Ekstra Bladet og består indtil videre af 3 tegneserier: "Esben er bitter", "50/50-deleordning" og den seneste fra 2019 "Bitterheden overvinder alt". Førstnævnte præsenteres således:

"Er der noget sjovere end en skilsmisse?! Esben er 39 år, engelsklærer og lige flyttet i hus med sin kone Karla og deres datter Mille på 3 år. Alt er altså godt og dejligt. Men så er det, at Karla vil skilles. Hvordan håndterer man pludselig, at livet som man kender det, rives fra hinanden? Hvordan ser det ud – fra mandens side – når et ægteskab imploderer, og kampen om værdighed, hus og barn eskalerer? Hvad gør en selvretfærdig tabermand i en sådan situation?"

379 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page