top of page

Bøger til børn og unge

Her finder du en række bøger til børn og unge om f.eks. forældrenes skilsmisse og at leve som en skilsmisse-familie.



Senest opdateret: 13. december 2022.



Lille Gub - når far og mor skal skilles (fra 2 år, Dorte Lytje, forlaget Forfatterskabet.dk). Bogen hjælper barnet med at forstå de følelser, som barnet oplever i forbindelse med skilsmissen, og forklarer på en nænsom måde, hvad skilsmisse er. Bogen giver barnet tryghed i at vide, at det aldrig er barnets skyld, at forældrene bliver skilt, og hjælper med at rumme følelser som savn, sorg og vrede.  Mila har to senge (billedbog, fra 2 år, Judith Koppens & Anouk Nijs, Turbine). Mila har to senge. Nogle dage bor hun hos mor, og nogle dage bor hun hos far. Hos mor børster hun tænder med en grøn tandbørste. Hos mor er alt lidt anderledes end hos far. Men én ting er altid den samme. Mor og far synes begge to, at Mila er den sødeste pige i verden.


Aksel bor i to huse (billedbog, fra 2,5 år, Kathleen Amant, Turbine).

Aksel har en sød mor og en sød far. Men Aksels mor og far skændes alt for meget. Derfor har de besluttet, at de fra nu af skal bo i to forskellige huse. Det gør Aksel ked af det. Men heldigvis elsker mor og far ham rigtig meget, og det vil de altid gøre.


Hamsteren er væk (billedbog, fra 3 år, Andreas Palmaer, Gyldendal).

Elliot har verdens klogeste hamster, og når Elliot bor hos far, er det mor, som passer den. En dag går det galt, og Otto er væk. Nu er gode råd dyre, mor må finde en løsning inden Elliot kommer hjem.


Selma og mørket og en blød, sort kat (fra 3 år, Trine Bundsgaard, Gyldendal).

Selma bor en uge hos sin far og en uge hos sin mor. Det er sengetid, og far plejer at læse højt for Selma. Og nu savner hun ham. Men mor digter sine egne godnatsange, og måske kan hun én om far?


Lagkageulykken (fra 3 år, Gertrude Kiel, Jensen & Dalgård).

Karins lillesøster har fødselsdag. Det skal være en PERFEKT fødselsdag, har Karins stedmor bestemt. Ved hjælp af en lagkageulykke og en magisk myrekonge med høj hat bliver det, nå ja, faktisk en ret perfekt fødselsdag i gården.

Bare kald mig Tofte (3-8 år, Thomas Buttenschøn, Carlsen).

Tofte, en lille brun bjørneunge, bor alene med sin far i en lille by, hvor der ellers kun bor hvide bjørne. Toftes mor, som er en brun bjørn fra de varme lande, bor i den store by med sin nye kæreste, og Tofte savner hende.

Cd med indspilning af fortællingens indlagte sange.


Boris og billen (billedbog, 3-8 år, Birgitte Gärtner og andre, Carlsen).

Boris' far og mor er lige blevet skilt. Boris kan ikke lide forandringer og er ikke tryg i sin fars nye lejlighed. Men så møder han en bille, der hjælper ham.


Det store brag (billedbog, 3-8 år, Mats Wänblad og andre, Klematis).

Skibet "Lykken" tager på tur med far, mor og Drengen ombord. Far og mor skændes meget og skibet går på grund. Drengen redder sig i land på en øde ø, og senere finder hans forældre ham. Kan familien finde sammen igen - og måske på en ny måde?


Kærlighedsregnbuen (billedbog, fra ca. 4 år, Nanna van Roon, Skriveforlaget).

En kærlig fortælling til børn om at vende savn til magi.


Vi forældre vil vores børn det allerbedste, og det kan være svært at håndtere et barns triste følelser og savn. Det kan være, at barnet har svært ved at blive afleveret i institution eller skole, fordi det savner sine forældre – måske er dit barn skilsmissebarn, og savner på skift sin mor og far. Eller måske er det lange arbejdsdage, der gør, at adskillelsen føles ubærlig for både børn og forældre.


Bogen belyser også savnet til dem, der ikke længere lever, da bogen handler om alle slags savn. I denne bog er der hjælp at hente. Igennem den kærlige historie vendes det at savne til noget magisk – og historien kan endda overføres til praksis, så barnet kan bruge magien og den effektive og simple metode fra bogen, når savnet opstår. Og husk kære mor, kære far og alle I dejlige omsorgspersoner til barnet: I gør det godt!


Du vil altid være vores dreng (billedbog, fra 4 år, Christine Merz, Lamberth).

Benjamins far skal flytte, og Benjamin er bange for, at han vil miste sin far og alle de ting de plejer at lave sammen. Heldigvis er Benjamins mor med til at få ham til at forstå, at selv om hverdagen bliver anderledes, er der ikke mindre kærlighed til Benjamin fra hverken hans mor eller far.


Mellemrummet (fra 4 år, Gertrude Kiel, Jensen & Dalgård).

Anna elsker mellemrum, både det mellem de bogstaver Anna skriver og dét mellem fortænderne, der lige passer til at suge spaghetti ind. Men på det seneste er mellemrummet mellem mor og far vokset, og det er ikke længere et rart mellemrum.


Emma møder skilsmissen (fra 4 år, Nora Lund, Forlaget Irene).

Emma-bøgerne er en ny serie af bøger for børn – til oplæsning for mindre børn, samt til oplæsning og læsetræning for begynderlæsere. Indholdet rummer historier fra dagligdagen, hvor børn kan identificere sig med personen Emma i handlinger og tanker – her sættes ord på følelser, der opstår i forskellige sammenhænge.


Hjemme hos mor får jeg altid sushi (fra 4 år, Anne Sofie Hammer, Høst & søn).

En sød børnebog om dét at være skilsmisse-barn, men her er den vinklet til den ret sjove side. Vi ser en far, der ikke vil stå tilbage i forhold til sin ekskone og virkelig prøver at gøre sin datter glad. Og en datter, der har luret sine forældre på bedste måde og snedigt får mest muligt ud af begge hjem. Samtidig er den fyldt med de sødeste tegninger, som viser forholdet mellem den lidt betuttede far og den virkeligt søde Magda.


Må jeg få mit gulvtæppe med hjem til mor? (fra 4 år, Anne Sofie Hammer, Rosinante & Co.).

Når man er skilsmissebarn som Magda, er der altid en stor pakkedag hvor man skifter mellem mor og far. Så man skal huske at pakke ens pæne kjole og regntøj, men for Magda er det ikke nok. Hun vil også gerne have fars spegepølse med, for den smager meget bedre end dén hjemme hos mor, og badedyrene er også vigtig for dem har hun jo heller ikke hjemme hos mor. Men hvad med magneterne på køleskabet eller fjernbetjeningen til fjernsynet eller det dejlige bløde tæppe på hendes værelse? For hvornår siger far stop?! Og ikke mindst hvad siger mor og Anders til alt det hun har pakket ned.


Frøet (fra 4 år, Charlotte Bråten, Turbine).

Sandras forældre er skilt, og hun føler sig ikke hjemme nogen steder. En dag finder hun et frø, som hun planter. Der vokser en hest op, som bliver hendes ven og hjælper med at acceptere det nye liv.


Jeg er bekymret (fra 4 år, Kay Barnham, Flachs).

Anna er dygtig til at give gode råd. Hun hjælper Caroline, som er bekymret, fordi hendes forældre skal skilles, og hun støtter den nye pige i klassen, som er bekymret for, om hun kan få nogen venner. Men snart er det Anna selv, som bliver bekymret, fordi hun skal til tandlægen. Mon hun kan huske sine egne gode råd?

To af alting (fra 4 år, Hanne Kvist, Gyldendal). "To af alting" er en historien om en dreng. Drengen har en hund. Hunden hedder Uffe. Drengen har også en mor og en far. Moren siger: "Vi har tænkt os at der skal ske noget nyt. Fra nu af får du dobbelt så meget af alting. Du får to værelser og to gymnastikposer og dobbelt så mange gaver". Det er en historie om en dreng som gerne vil have to af alting. Men kun én hund.


En pige med pigsko (fra 4 år, Mette Vedsø, Jensen & Dalgård).

Der var engang en pige, der elskede pigesko. Men da forældrene bliver skilt, bliver skoene også skilt. Pigen må søge trøst hos et stort træ og her finder hun ud af, at hun må ønske sig nogle pigsko for at stå fast og slå rødder.


Min far er vild med din mor (fra 4 år, Ilona Lammertink, Turbine).

Sigurd og Rosa går i børnehave sammen og begge deres forældre er skilt. Sigurd opdager, at hans far er blevet kærester med Rosas mor. Men Rosa håber, at hendes forældre finder sammen igen. Derfor bliver Rosa ikke glad for at høre nyheden. Bogen indeholder skilsmisseråd til forældre, stedforældre, lærere og pædagoger. Albert er skilt. Om børn og skilsmisse (fra 4 år, Else Marie Schmidt Andersen & Trine Hjorth Bønnerup & Rikke Mølbak, Dansk Psykologisk Forlag). I denne bog kan du møde nogle forskellige børn fra 0. klasse på Byskolen og nogle større børn, som går i 2. klasse. Børnene har det til fælles, at deres mor og far er skilt. Børnene bor på skift hos deres mor og far. Eller de bor hos den ene forælder og besøger den anden, når de kan.


Far spørger, om du vil tage flødeboller med (fra 4 år, Anne Sofie Hammer, Høst & søn).

Tredje bog i Anne Sofie Hammers serie om den knuselskelige Magda, som her på bedste vis demonstrerer, hvordan man får det bedste ud af at holde fødselsdag, når man har to hjem. For der er jo ikke nogen grund til at vælge mellem lagkage og kanelboller, hvis man kan få far til at lave lagkage og hænge guirlander op – og mor til at bage kanelboller og købe fødselsdagskjole. Som altid, når det gælder Anne-Sofie Hammer, er historien fortalt i børnehøjde med varme og humor – så der er noget til både børn og forældre, når der læses højt. Bøgerne om Magda er fyldt med de skønneste illustrationer af Sira Stampe og kan læses uafhængigt af hinanden.

Hemmeligheder (4-7 år, Lisbeth Zornig Andersen & Freja Palsgaar Andersen, Dansk Psykologisk Forlag). "Hemmeligheder" er en højtlæsningsbog om to bjørneunger, der er bedste venner i Bjørnehaven. Nanna har det svært. Samson har det godt. Nanna betror Samson en hemmelighed, som han ikke må sige videre. På den måde gør Nannas hemmelighed pludselig også ondt i Samsons mave. Bogen giver børnene og de voksne, der læser op - om det er forældre eller pædagoger - mulighed for at skabe et fortroligt rum, hvor gode hemmeligheder, der kilder i maven, ikke behøver at blive fortalt til de voksne. Mine forældre er skilt (4-10 år, Sofie Pihl, Camilla Semlov & Bettina Rodian Lundshof, Cozy Press). Samtalebog til dialog om skilsmisse ud fra barnets perspektiv. Inddelt i 10 temaer: barnets kærlighed, barnets loyalitet og tilknytning, skyldfølelse, frihold barnet fra forældrekonflikten, omsorgsfuld og rolig hverdag, barnets spørgsmål, barndom, forudsigelighed og forberedelse, barnets følelser, tryghed. Hvert tema er forsynet med henholdsvis åbne og afgrænsede spørgsmål, der skal sætte gang i samtalen med barnet.

Heks (fra 5 år, Kim Fupz Aakeson, Gyldendal).

"Jeg har mødt en dame," siger far en morgen - midt i morgenmaden. Drengen gør sig mange tanker om, hvad det mon er for en dame, og en dag, hvor det ringer på døren, beder far ham lukke op. Uden for døren står en lyslevende heks. Fars nye kæreste er en HEKS! Grønt hår, vorte på næsen, spids hat og det hele ... Far kan ikke se det, hun har selvfølgelig forhekset ham. Selv mor synes, han skal slappe lidt af, "Jeg er sikker på hun er sød," siger hun. Heldigvis har Rosa nede fra legepladsen set noget i fjernsynet, der hedder "Alting om Hekse", så hun ved lige, hvordan man afhekser sådan en størrelse...


Julius hjælper mor (fra 5 år, Ida Exner, Byens Forlag).

Julius´ mor er ked af det, fordi hendes kæreste lige er gået fra hende. Julius forsøger at hjælpe mor ved at gøre en masse praktiske ting. Men kan han gøre hende og sig selv glad igen?


Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre (fra 5 år, Kim Fupz Aakeson, Politikens Forlag).

Amalie er en helt almindelig pige. I en helt almindelig familie med en mor og en far. Men en dag vågner hun op og finder en papmor på badeværelset. Og om eftermiddagen ringer endnu én på døren.


Med vanlig varme og Fupz’sk humor sætter "Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre" det moderne børneliv på spidsen.


Nu er det min tur - Claudias forældre er skilt (fra 5 år, Cecilia Hafezan Abel, Nala).

Det er snart ferie, og i klassen snakker børnene om, hvad de skal lave. Tvillingerne skal til Paris og se Eiffeltårnet, og William skal på camping. Claudia er ked af det, for hendes forældre er blevet skilt, så hun skal ikke på ferie med dem, som hun plejer. Claudia og hendes lillesøster fortæller deres mor, at de ikke vil lave noget i ferien, når far ikke kan være med. Pludselig ringer far, og Claudia ender alligevel med at få en god ferie.


Troldegrene (fra 5 år, Camilla Wandahl, Facet).

En dag siger mor og far noget, som Erika bliver så ked af, at hun løber hjemmefra. Men inde i skoven farer hun vild. Heldigvis finder mor og far hende igen. Men selvom det ender med næsten at blive den bedste dag i verden, bliver alting alligevel anderledes fra nu af. Troldegrene er en poetisk historie om at få at vide, at éns forældre skal skilles. Om at stikke af og finde hjem igen. Men allermest om kærlighed og familie.


Mig og mit bæst (fra 5 år, Marcus Sauermann, Turbine).

“Mig og mit bæst” er en smuk og nænsomt fortalt billedbog om, hvordan det er at leve i en familie, hvor mor og far er gået fra hinanden, og de derfor slet ikke er, som de plejer at være. Nogle gange er de kede af det, nogle gange er de vrede – og når de møder hinanden, forvandler de sig af og til til et par bæster, der helt har glemt, at de engang har elsket hinanden. Bogen fortæller fra barnets synsvinkel om alt det svære og sørgerlige, men også om kærlighed – og som tiden går, forvandler hovedpersonens bæst sig igen til en mor. Bogen vil fungere godt som et udgangspunk for en samtale om skilsmisse eller depression i den nærmeste familie.


Dyr med pels - og uden (fra 6 år, Hanne Kvist, Gyldendal).

Freddy skal hele tiden flytte. Han orker ikke at få flere nye venner eller papsøskende. Han ønsker sig bare en hundehvalp at trøste og klappe. Men hans mor er allergisk overfor pels. Heldigvis møder han Eskild som har en dyreklub. De laver et firma. De læser om boaslanger og hårløse hunde. Der sker noget med en hamster. Det hele bliver meget dramatisk.


Syv guddommelige dage i Albert Svenssons ellers ret almindelige liv (fra 6 år, Flemming Møldrup, Politikens forlag).

Skilsmissebarnet Albert Svensson får en dag ved en fejl besøg af Helligånden, som giver ham opgaven at gøre verden til et bedre sted. Albert får lov at få et ønske opfyldt. Han vælger ønsket om at få forældrene sammen igen, og så begynder det at gå rigtig galt!


Krigen (fra 6 år, Gro Dahle, Alfa).

Historien handler om Julie og er fortalt gennem hende. Mor og far skændes, far har en hemmelig kæreste og det hele ender med, at mor og far går hver til sit og finder en ny partner. Som det ofte ses, skal Julie og hendes to mindre søskende skiftevis bo en uge hos far og en uge hos mor.


Som den største skal Julie stå for logistikken og kommunikationen og som en anden forbindelsesofficer sørge for, at de små søskende og al deres habengut bliver bragt frem og tilbage, og for at de har det godt. For forældrene er overhovedet ikke i stand til at tale sammen eller til at være i rum sammen. Julie føler, at det er hendes skyld, at forældrene går fra hinanden. Julie bliver slidt ned, da presset bliver for stort, og det ender med, at hun skærer i sig selv.

Når du bekymrer dig for meget - hvad så? (6-12 år, Dawn Huebner, Dansk Psykologisk Forlag). Et barn, der bekymrer sig for meget, kan have svært ved at udfolde sig. Bekymringer kan fylde så meget, at de overskygger alt, og barnet vil derfor gøre næsten alt for at undgå de situationer eller ting, barnet er bange for. "Når du bekymrer dig for meget – hvad så? er en interaktiv" selvhjælpsbog, der ved hjælp af metaforer og humoristiske illustrationer i et lettilgængeligt sprog henvender sig direkte til 6-12-årige. Bogen bør dog gennemgås af barnet sammen med forældrene eller andre voksne, der kan støtte op om anvendelse af ideerne. Hvilken uge!?: når forældre skilles (fra 7 år, Elin Lindell & Christian Sand, Flachs). 16 børn fortæller om de gode og dårlige ting, der har været efter deres forældres skilsmisse. Udover børnenes historier er der små indlæg om rettigheder, muligheder for at få hjælp og gode råd, når ens forældre skal skilles. Og hvad så med mig? (fra ca. 8 år, Jan von Holleben m.fl., Forlaget Turbine). Bogen takler de svære følelser, som børn kan sidde med, når deres forældre går fra hinanden, og den sætter samtidig lys på alle de praktiske omstændigheder, der kan være ved en skilsmisse. På en enkel og empatisk måde tager bogen børnenes tanker og usikkerheder alvorligt og giver svar på de ting, som det kan være svært at spørge om. Bogen behandler også tiden efter skilsmissen, når den nye tilværelse er blevet hverdag, og børnene måske har to hjem, som de skal pendle mellem, og hvor familien måske udvides med nye bonus- eller papforældre og nye søskende. Mig og min familie: store flyttedag (fra 8 år, Kirsten Raagaard, Høst). Rose på 11 år er skilsmissebarn. Sammen med sin mor skal hun nu flytte sammen med sin nye papfamilie med hele 5 børn. Det kræver lidt tilvænning, men heldigvis er pap alligevel tykkere end vand! Dæmoner (fra 8-10 år, Julie Clausen, Forlaget Turbine). Johans mor og far er blevet skilt, så Johan og hans to yngre søskende, Katrine og Anders, er flyttet ind i et nyt hus med deres mor og morens nye mand, Samson. Der er bare et problem – børnene er overbevist om, at Samson er en dæmon. Fra anmeldelse: "Jeg læste bogen højt for min 12-årige datter. Hun syntes, den var rigtig god og spændende, men syntes ikke, den var helt uhyggelig nok til at være en gyser. Det fungerede rigtig godt, at bogen er inddelt i sektioner, hvor man hører historien fra hvert af de tre børns side, og til sidst samles det hele til en meget spændende afslutning. Som voksen er der også noget at komme efter i bogen, der behandler emner som skilsmisse og bonusforældre". Min skilte familie. Om børn og skilsmisse (fra 9 år, Else Marie Schmidt Andersen & Trine Hjorth Bønnerup & Rikke Mølbak, Dansk Psykologisk Forlag). Måske er du selv skilsmissebarn eller kender nogen, som er det. Så ved du måske også, at det nogle gange kan være svært, når ens mor og far er skilt? Man kan for eksempel savne den forælder, man ikke er sammen med. Og man kan synes, at det er irriterende at skulle bo to steder med forskellige regler. Man kan også blive rigtig ked af det, hvis ens mor og far er uvenner og skændes meget. For altid og aldrig mere (fra 9 år, Anne Vibeke Fleischer & Rikke Mølbak, Dansk Psykologisk Forlag). Næsten alle børn oplever sorg på et tidspunkt i deres liv. Sorg er den følelse, der kommer efter et tab. Tabet betyder, at man har mistet noget, som man holdt meget af. Ens hund kan blive kørt over. Mormor kan dø. Eller mor og far skal skilles, så man ikke længere har dem begge to hver dag.


Ønskekuglen (fra 9 år, Mette Vedsø, Høst & Søn).

"Ønskekuglen" er en tegneserieroman om opbrud og skilsmisse, papforældre og halvsøskende, om vrede, ensomhed og venskaber og om at finde modet i et helt nyt liv.

Håber ikke, jeg går midt over (fra 10 år, Kirsten Ahlburg, Straarup & Co).

"PIS OG LORT! Jeg HADER, HADER, HADER det! Mor og far tænker bare på sig selv, og så skal jeg følge med. ØV ALTSÅ! Sådan nogle LORTEFORÆLDRE!"


Bellas mor og far skændes. Det er ikke til at holde ud at høre på. En dag sker det, som Bella frygter. Mor og far skal skilles, og Bella skal flytte.


Dagmars decembermission (fra 10 år, Pia Konstantin Berg, Byens Forlag).

Dagmar på ti trekvart er godt træt af sine forældre. De kan finde på at stå og snave nede i Irma, og det er ikke normalt. I Dagmars klasse er alle de seje nemlig skilsmissebørn, og Dagmar vil bare gerne være som dem. Derfor planlægger hun en mission: hun vil sørge for, at hendes forældre bliver skilt inden jul.


Buster og mig (fra 13 år, Ros Roberts, Gad Børnebøger).

Indlevende og realistisk skildring i dagbogsform af et skilsmissebarns dilemmaer.

James bor skiftevis hos sin mor og sin far. Det er en svær balance, og James’ faste holdepunkt er hunden Buster, som følger ham fra det ene hjem til det andet. En dag opdager James en knude på Busters ben, og den viser sig at være ondartet…


1.473 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page