top of page
Forfatters billedeskilsmissefamilien

Efterlyser mere klare Corona-regler

De vejledninger om samvær, som Familieretshuset har udsendt under Corona-krisen, er for upræcise og giver mange problemer. Dét mener vicedirektør i Mødrehjælpen.



(modellerne på billedet har ingen forbindelse til indholdet af denne artikel)



​Vicedirektør i Mødrehjælpen, Trine Schaldemose, efterlyser nu klarere regler under Corona-krisen.


Til TV2 Nord siger hun: ”Vi har oplevet, at konflikterne er blevet mere voldsomme under corona. Det skyldes blandt andet, at retningslinjerne fra Familieretshuset ikke har været klare”.


Hun henviser til de retningslinjer for samvær, som Familieretshuset som myndighed på området har udstukket under Corona-krisen, og som Trine Schaldemose betegner som ”upræcise”.


Hun siger: ”I vejledningerne for samvær står der ”overvej” eller find selv ud af det. Og når der står ”overvej”, er det op til fortolkning og forhandling. Hvis en forælder får symptomer, så står der, at man kan ”overveje”, om barnet skal afleveres til den anden, og det giver virkelig mange problemer”.



Familieretshusets vejledning


Familieretshuset har løbende haft sin vejledning i forbindelse med Covid-19 liggende på deres hjemmeside. Den er senest opdateret den 15. januar 2021. Her tages udgangspunkt i den almene forpligtelse, forældrene har til at sikre barnets behov – og ligesom med Forældreansvarsloven almene tilgang, lægges der en vis vægt på forældrenes samarbejde:


”Helt generelt er det jer som forældre, der har ansvar for at træffe de beslutninger, der er bedst for barnet. I kan altid selv lave de aftaler, som passer jeres familie bedst. Nye aftaler kan sagtens laves for en midlertidig periode, og I behøver ikke involvere Familieretshuset”.


Samtidig er foreliggende aftaler udgangspunktet: ”Der er umiddelbart ingen ændringer, når det gælder samvær. Det vil sige, at forældre som udgangspunkt skal overholde de aftaler, de har indgået, og følge de afgørelser, der er truffet i Familieretshuset eller familieretten”.


Derefter følger en række eksempler på, hvordan forældrene kan indrette sig eller handle. For eksempel i forbindelse med, at barnet eller en voksen i husstanden har symptomer på covid-19. Hertil skriver Familieretshuset:


”Det er et fælles ansvar for forældre at sikre deres børns sundhed og trivsel. Familieretshuset opfordrer til, at man følger de udmeldinger, der kommer fra sundhedsmyndighederne. Det betyder, at hvis børn er syge, kan det overvejes, at de bliver det sted, hvor de er, og så vidt muligt holdes fysisk adskilt fra andre. Bliver en af forældrene syge, kan man overveje, at barnet skifter til den anden forælder før tid, og man bør være ekstra opmærksom på, om barnet udvikler symptomer”.



Tilgang kan føre til konflikter


Der er således en vis forventning om samarbejde forældrene imellem, og derfor kan der både opstå konflikter, ligesom eksisterende konflikter kan eskalere. Og samtidig er der også en risiko for, at børnene bliver inddraget.


Trine Schaldemose siger til TV2 Nord: ”Lige nu giver vi børnene et kæmpe ansvar i de her konflikter. De kommer til at være med til at fortolke retningslinjerne og bliver involveret i en dialog om, hvorvidt de vil blive hos den ene eller anden forælder”.


Du kan læse artiklen fra TV2 Nord ved at følge dette link. Og du kan se TV2 Nord´s nyhedsindslag fra søndag ved at følge dette link.


16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page