top of page

Stalking: ny roman og ny forskning

I dag udkommer en ny roman om stalking. Og for nylig udkom ny forskning i emnet, der sætter stalkingofre i kategori med flygtninge og torturofre.




Egentlig skulle denne artikel kun handle om den nye roman ”Lad der blive mørke”, der handler om stalking.


Men for blot et par uger siden blev ny forskning om stalking udsendt. Derfor er begge dele med i artiklen.


Det skal dog understreges, at der ikke er anden sammenhæng mellem den nye roman og forskningen end emnet og at de udkommer nogenlunde samtidig.

 


Ny roman om stalking


Vi starter med romanen ”Lad der blive mørke” af Pia Resen Brønnum, der udkommer i dag. Den handler om en kvindelig forfatter, der bliver offer for stalking.

 

Bogen udgives af Forlaget Mellemgaard, der beskriver bogen således:

 

”Den sensitive bestsellerforfatter Simone Anna Vilhelmsen, 50 år, fraskilt og single, flytter i det spæde forår ind i en dejlig ejerlejlighed ved Furesøen i Virum sammen med sin kat Toppy efter en hård skilsmisse. Alt er idyl, og kreativiteten flyder, og medierne elsker hende. Livet er godt.


Men en dag forvandles hendes skønne liv og karriere brat til et mareridt, da en psykopatisk stalker begynder at forfølge hende, og hans chikane bliver mere og mere truende og ondskabsfuld. Dermed begynder kattens leg med musen. Hun er pludselig blevet offer for stalking. Men hvor langt vil han gå i sit sygelige had til hende?


Hvorfor lige hende, og hvad er det, der trigger ham?


Samtidig sker der et par bestialske mord i Geels Skov i Virum. Med sine to veninder og sin redaktør kæmper Simone for at få en hverdag til at køre og få sit liv tilbage. Men kan hun?”.

 


Om forfatteren


Pia Resen Brønnum (født i 1960) er fra Gl. Holte. Hun er uddannet psykoterapeut og har arbejdet i knap to årtier i Danmarks Radio og siden som studievært og producer på en lokalradio. Hun debuterede i 2006 og har bl.a. skrevet krimitrilogien med reporteren Sabrina Fanø. Thrilleren ”Lad der blive mørke” er hendes ottende roman.

 


Ny forskning om stalking


I slutningen af november måned udkom en undersøgelse, der forholdt sig til konsekvenserne af stalking. Og den viste blandt andet, at mange stalkingudsatte viser symptomer på PTSD, depression og angst, der svarer til dét, man ser hos flygtninge og torturofre.


Undersøgelsen er lavet af ”Dansk Stalking Center” og ”Videnscenter for Psykotraumatologi” på Syddansk Universitet (Didde Hauch og Ask Elklit).


Dansk Stalking Center beskriver undersøgelsens hovedpunkter:

 

”I undersøgelsen indikerer næsten 80% af de udsatte symptomer, der antyder tilstedeværelsen af en diagnostiserbar lidelse som PTSD, depression eller angst.


Et bemærkelsesværdigt fund er desuden, at de udsatte, der havde været udsat for forfølgelse som et led i stalkingen, oplever de højeste symptomniveauer. Resultaterne viser, at forfølgelsesadfærd i sig selv har den største effekt på symptomer som PTSD, angst og somatisering.


Dette antyder, at den vedvarende frygt og vagtsomhed, som stalkingen medfører, kan have en betydelig negativ indvirkning på de udsattes psykologiske og sociale funktionsevne”.


Og videre:


”Interessant nok viser resultaterne også, at udsatte, der bliver stalket af en ekspartner eller anden tidligere intim relation, oplever højere niveauer af posttraumatiske symptomer og generel lavere psykisk sundhed sammenlignet med udsatte, hvor udøveren af stalking er en bekendt eller fremmed”.

 


Om undersøgelsen


Undersøgelsen har haft som fokus at identificere specifikke psykologiske konsekvenser og deres sammenhæng med forskellige stalkingadfærdstyper. Undersøgelsen bygger på 591 udsatte, der søgte hjælp fra Dansk Stalking Center i perioden 2015-2020.

 

Du kan via dette link komme direkte til forskningsartiklen, som blev udgivet af Didde Hauch og Ask Elklit.

 

Også DR har udsendt en artikel om den nye forskning. Den kommer du til ved at følge dette link.


7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page