top of page
Forfatters billedeskilsmissefamilien

Kina prøver skilsmisse-model, som Danmark skrottede

Danmark forsøgte med ”refleksionsperioden” at nedbringe antallet af skilsmisser, men på grund af utilsigtede konsekvenser blev modellen droppet igen. Nu prøver Kina en lignende model.



​Ved årsskiftet tog kineserne hul på en skilsmisse-model, der med sin ”afkølings-fase” minder om den danske ”refleksionsperiode”: det vil sige en periode, hvor et par, der umiddelbart gerne vil skilles, ikke kan blive det, før de har genovervejet det.


Herhjemme skrottede vi modellen igen efter et års tid, men i Hubei-provinsen med hovedbyen Wuhan peger tallene på, at over halvdelen faktisk skifter mening og stopper skilsmisse-processen.


Noget tyder dog på, at der gemmer sig en anden forklaring i tallene.


Men før vi retter blikket mod Wuhan, skal vi se på de danske erfaringer med at udskyde en skilsmisse:



Den danske model


Den 1. april 2019 trådte en ny lov i kraft i Danmark: forældre-par, der ønskede at blive skilt, måtte først gennem en såkaldt ”refleksionsperiode”, før de kunne igangsætte skilsmisse-processen. Refleksionsperioden på 3 måneder skulle være en tænkepause, hvor forældrene kunne genoverveje beslutningen og (måske) afbryde skilsmissen.


Ud af 1.523 forældre-par, der i andet halvår af 2019 var gennem sådan en refleksionsperiode, valgte 122 par ikke ​at gennemføre skilsmissen. 92 % af forældre-parrene valgte således at fuldbyrde skilsmissen.


Det var dog ikke ordningen i sig selv, der kom i fokus, men konsekvenserne af den. Nogle aktører på skilsmisse-området kunne således melde om store udfordringer ved refleksionsperioden: i nogle sager fastholdt den parterne i et dårligt fungerende ægteskab, fordi de ikke kunne flytte og etablere sig, før skilsmissen var en realitet. Nogle forældre havde ikke brug for at reflektere over skilsmissen, fordi de allerede havde besluttet sig – og mange både forældre og børn led under, at pinen blev trukket ud

.

Politikerne lyttede til kritikken og reagerede forholdsvis hurtigt, og den 1. juli 2020 røg refleksionsperioden ud af lovgivningen igen.



Den kinesiske model og dens resultater


Dén model, som trådte i kraft i Kina den 1. januar i år, minder meget om den danske tilgang.


Når parret igangsætter skilsmisse-processen og har afsluttet de formelle ting, skal de først vente en måned i dét, der betegnes ”afkølings-fasen”. Og efter yderligere 30 dage skal de sammen møde frem og afhente skilsmisse-certifikatet. Men møder den ene eller begge parter ikke frem eller skifter mening undervejs i løbet af denne anden måned, kan skilsmissen blive afbrudt.


Umiddelbart viser den kinesiske model bedre resultater (målt på afbrudte skilsmisser) end den danske model: herhjemme afbrød blot 8 % af skilsmisse-parrene processen, men for kinesernes vedkommende er andelen helt oppe på 58 % - nærmere bestemt i storbyen Wuhan, hvor 3.096 par registrerede sig som skilsmissesøgende i januar måned, hvor 1.309 (pr. 8. marts) afsluttede ægteskabet med en skilsmisse.



”Forstærker modsætningerne og volden i ægteskabet”


Men iagttagere var bekymrede allerede inden, at den nye model blev indført. Der blev således talt om, at modellen var unødvendig, og at den ville gøre det vanskeligere at komme ud af et ødelagt ægteskab og for kvinder at forlade en voldelig partner.


Og med et par måneders erfaringer med den nye model får dén bekymring ny næring.


Ifølge den engelsk-sprogede kinesiske avis ”Global Times” er der røster fremme om, at modellen kun forstærker modsætningerne i et ægteskab såvel som dén vold, der evt. er i ægteskabet. Det skyldes blandt andet, at ”afkølings-fasen” kun omfatter skilsmisse-aftalen og ikke volden i sig selv.


Dermed risikerer man, at den ene part ikke tør eller kan møde frem for at afhente skilsmisse-certifikatet, hvorved skilsmissen bortfalder.


Og dermed ser det ud til, at der ikke nødvendigvis er tale om, at parret fortryder skilsmissen – men at skilsmissen afbrydes, fordi den ene eller begge parter ikke kan gennemføre den.



Kina har oplevet en stigning i antallet af skilsmisser de seneste årtier: antallet er således steget fra 580.000 i 1987 til 3,73 millioner i 2020. I mellemtiden er antallet af indgåede ægteskaber (ifølge en rapport fra Tsinghua Universitets ”Evergrande Research Institute”) faldet fra 13,47 millioner til 8,13 millioner par.


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page