Ministeren finder det ”urimeligt”, at forældre med børn i et andet land kan opleve at skulle betale et højere børnebidrag.
Kort før sommerferien stillede Morten Messerschmidt (Dansk Folkeparti) et skriftligt spørgsmål til social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (Socialdemokratiet).
Baggrunden var artiklen ”Forældre bliver opkrævet høje børnebidrag til børn i udlandet” i Jyllands-Posten den 18. januar 2017, altså for syv år siden.
3 x børnebidrag
Artiklen, som er bag betalingsmur, handlede om faderen Kenneth Leth. Han var blevet dømt til at betale børnebidrag til sin søn, der boede hos moderen i Polen. Far og søn havde aldrig mødt hinanden.
Børnebidraget i Danmark lå dengang på cirka kr. 1.200 om måneden (børnebidraget er i 2024 på kr. 1.548 om måneden). Men da drengen opholdt sig i Polen med polsk nationalitet, skulle Kenneth Leth ikke betale den danske takst, men derimod den polske. Dét følger af de internationale regler, som gælder på området.
Dette betød, at Kenneth Leth hver måned skulle betale kr. 3.616 om måneden – svarende til 3 gange den danske takst.
I sit svar kommer social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil blandt andet ind på, at hun finder det ”urimeligt, at det kan forekomme, at en forælder skal betale et højere børnebidrag, fordi barnet bor i et land, hvor børnebidrag fastsættes højere end i Danmark”.
Ministeren finder det ”urimeligt”
Så lad os vende tilbage til det skriftlige spørgsmål fra Morten Messerschmidt, der blev stillet midt i juni måned.
Det lyder:
”Vil ministeren oplyse, om ministeren stadigvæk finder det urimeligt, at en dansker, der har et barn, der bor i Polen, skal betale et børnebidrag, som er 3 gange så højt, som hvis barnet bor i Danmark? Der henvises til artiklen ”Forældre bliver opkrævet høje børnebidrag til børn i udlandet” i Jyllands-Posten den 18. januar 2017, hvor ministeren udtalte sig som socialordfører”.
Herunder kommer hele svaret fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil i sin helhed:
”Den artikel, der henvises til i spørgsmålet, beskriver en situation, hvor en far med bopæl i Danmark i 2012 ved en polsk afgørelse blev dømt til at betale 3.616 kr. om måneden i børnebidrag. Barnet boede i Polen.
Jeg finder det fortsat urimeligt, at det kan forekomme, at en forælder skal betale et højere børnebidrag, fordi barnet bor i et land, hvor børnebidrag fastsættes højere end i Danmark.
Danmark har imidlertid tiltrådt underholdspligtsforordningen (Rådets forordning (EF) nr. 4/2009 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser og samarbejde vedrørende underholdspligt).
Det følger af forordningen, at afgørelser om børnebidrag som udgangspunkt træffes af myndighederne i den EU-medlemsstat, hvor barnet bor, og efter lovgivningen i den stat. Det betyder også, at størrelsen af børnebidraget følger af det pågældende lands lovgivning. Er en bidragsbetaler uenig i en bidragsafgørelse, må bidragsbetaleren søge afgørelsen anket i det pågældende land.
Forordningen har også til formål at fjerne hindringer for fuldbyrdelse af bidragskrav mellem EU-medlemsstaterne, og det følger af forordningen, at bidragsafgørelser truffet i en EU-medlemsstat umiddelbart skal anerkendes og fuldbyrdes i andre medlemsstater. Den regulerer således også fuldbyrdelse af afgørelser om børnebidrag mellem Polen og Danmark.
Forordningen giver ikke Danmark mulighed for at fastsætte regler, der strider mod forordningen, ligesom Danmark ikke ensidigt kan ændre forordningen.
Det vil derfor ikke være muligt for Danmark at bestemme, at et udenlandsk bidrag kun kan fuldbyrdes med et mindre beløb end det, der er fastsat i en anden medlemsstat”.
De norske børnepenge er endnu mere horrible, og lugter langt væk af at være et levn fra 1950'erne med eks-hustrubidrag. Har netop modtaget opkrævning fra NAV i Norge på mine 2 piger (hhv. 10 og 13 år) på hhv. kr. 6.060NOK og kr. 6.910NOK, dvs. i alt. kr. 12.970NOK, hvilket modsvarer ca. kr. 8.325DKK per måned. Det betyder reelt set at jeg ikke har noget til overs, og da slet ikke transport-penge til når de skal besøge deres far. Der må gøres noget mod disse horrible pengestørrelser. Det kan jo ikke passe at Norge har en så anderledes forkvaklet syn på bidrag end Danmark og Sverige.