top of page
  • skilsmissefamilien

”Risiko for misbrug” af lov om psykisk vold samt dom i aktuel sag

Der har været stille om den nye lov om psykisk vold, men i disse dage er der sket en masse.Den 1. april 2019 trådte den nye paragraf 243 i Straffeloven, som kriminaliserer psykisk vold, i kraft.

Paragraffens ordlyd er således: ”Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år”.

Det har været sparsomt med sager om psykisk vold, men i disse dage er der sket flere ting på området.”Risiko for misbrug” af lov


Jyllands-Posten skrev lørdag den 11. juli, at den nye lov om psykisk vold ifølge en række eksperter kan misbruges.


Blandt andet ser Trine Baumbach, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet og medlem af Straffelovrådet, en risiko for, at lovbestemmelsen kan ”misbruges som et våben”. Hun understreger dog, at psykisk vold ”i høj grad er strafværdigt””.


Ifølge Jyllands-Posten erkender justitsminister Nick Hækkerup i et skriftligt svar, at der er risiko for misbrug af loven i skilsmissesager – og at han ikke vil udelukke at ”tilpasse reglerne”, hvis der er behov for det.


”Prøv at gå hjem og tænk dig om”


Mandag den 13. juli fulgte Jyllands-Posten op med en artikel om, at hver tredje sag om psykisk vold henlægges uden, at der er rejst sigtelse. Blandt andet, fremgår det af artiklen, får offeret at vide, at vedkommende bør gå hjem og tænke sig om.


Leder af kvindekrisecenter Bornholm, Ingrid Funch Jørgensen, siger således: ”Vores oplevelse er, at kvinderne ikke føler, at de bliver lyttet til, når de henvender sig til politiet. Det kræver mange overvejelser, før de tager skridtet og kontakter politiet for at anmelde volden. Men kvinderne fortæller, at det føles som endnu et nederlag”.


Syv års fængsel i sag om psykisk vold


Og netop i dag, tirsdag den 14. juli, faldt der dom i en bemærkelsesværdig sag om psykisk vold. Det skriver blandt andre TV2 Lorry, der beskriver sagen således:


”I en sag om voldtægt, mishandling og psykisk vold mod en samlever og senere hustru er en 40-årig mand tirsdag blevet idømt syv års fængsel af Retten i Glostrup. Samtidig er offeret i sagen blevet tilkendt erstatning på 741.300 kroner, oplyser retten”.


Manden havde ifølge tiltalen installeret overvågningskameraer i parrets lejlighed i Herlev. Desuden blev kvinden ifølge anklageskriftet voldtaget samt slået og revet i håret, ligesom manden tog kvælertag på hende.


Manden har efterfølgende anket dommen til landsretten med krav om frifindelse.


86 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page