• skilsmissefamilien

Dokumentarer om at fjerne en forælder

To dokumentarer sætter fokus på brugen af forældre-fremmedgørelse, hvor kontakten mellem barn og forælder på kynisk vis søges brudt af den ene forælder.​(Modelfoto)


Det er et fænomen, der lever i skyggen af skilsmisseverdenen: forældre, der bevidst forsøger at fjerne den anden forælder fra barnets og sit eget liv, og som eventuelt inddrager barnet i processen.


Denne artikel sætter fokus på ”forældre-fremmedgørelse” gennem to dokumentarer af filmskaberen Ginger Gentile, nemlig ”Erasing Dad” fra 2014 og ”Erasing Family” fra 2020. Begge film er i øjeblikket tilgængelige på YouTube (begge kan ses længere nede i artiklen, ligesom der er links sidst i artiklen).


Bemærk desuden, at der under ”Links” sidst i artiklen er henvisninger til meget mere materiale om forældre-fremmedgørelse.


Men lad os først sætte fokus på, hvad forældre-fremmedgørelse konkret er og hvordan det kan komme til udtryk.At fjerne en forælder


Begrebet ”forældre-fremmedgørelse” (som herefter forkortes FFG) handler grundlæggende om, at et barn vender sig mod den ene forælder.


Herunder er der så en række specifikke måder, som dette finder sted på (som belyses mere udførligt i denne artikel fra ”Skilsmissefamilien”):


Den typiske form er dén, som Ginger Gentile beskæftiger sig mest med, hvor den ene forælder aktivt og bevidst påvirker barnet til at vende sig mod den anden forælder.


Det vil sige sager, hvor en forælder kynisk og uden moralske skrupler manipulerer med barnet for at ramme den anden forælder.

Det omfatter at tale dårligt om og nedgøre den anden forælder, herunder at den anden forælder ikke elsker barnet; at begrænse eller hindre kontakten mellem barn og den anden forælder; at inddrage barnet i forældrenes konflikt og lignende.


Hertil kommer andre former, hvor den fremmedgørende forælder ikke er bevidst om, at vedkommende med sin adfærd og tilgang faktisk udøver FFG. Det kan være ovenstående situationer og eksempelvis uforvarende at tale dårligt om den anden forælder foran barnet.


Det kan også være konkrete handlinger, som den fremmedgjorte forælder selv foretager, som påvirker barnet negativt; herunder ikke at kunne sikre barnets behov, at have uhensigtsmæssig kontakt med barnet eller helt trækker sig fra kontakten med barnet og lignende.


Og det kan være omstændigheder knyttet til bruddet, som at eksempelvis den geografiske afstand kan være for stor og at kontakten efterhånden fortaber sig.


En forholdsvis lille undersøgelse foretaget af dr. Jennifer Harman (med 610 voksne i North Carolina) viste, at 13,4 % selv var blevet udsat for FFG som børn. Det vil i så fald svare til 22 millioner mennesker på landsplan i USA.

Det er dog et vanskeligt område at afdække, og omfanget kan derfor variere: i 1991 nåede Clawar og Rivlin eksempelvis frem til, at i 1.000 sager var der elementer af FFG i 86 % af sagerne.


Men at FFG finder sted er faktuelt. Og med en medfølgende stor smerte for mange voksne og børn, der således ikke kun oplever, at familien splitter op, men at kontakten eventuelt også brydes delvis eller helt – og tilmed ofte uden anden grund, end at den ene forælder sætter egne behov markant foran den anden partner og især barnet.”Erasing Dad” og ”Erasing Family”


I dokumentarerne ”Erasing Dad” og ”Erasing Family” sætter Ginger Gentile fokus på FFG.


Bemærk: det er muligt at sætte undertekster på YouTube-videoer ("Erasing Dad" er argentinsk).”Erasing Dad” herover fortæller historien om 6 fædre i Argentina, der har oplevet FFG. Selv om de opfattes som kærlige, deltagende og kompetente fædre, holdes deres børn holdt væk fra dem af mødrene og (ifølge dokumentaren) advokater og psykologer.Bemærk: det er muligt at sætte undertekster på YouTube-videoer ("Erasing Family" er amerikansk).I ”Erasing Family” herover følges flere amerikanske familier, der ligeledes har oplevet FFG i egen sag. Den viser eksempelvis hvordan barnet inddrages i konflikten mellem forældrene og den rolle, som barnet ganske uhensigtsmæssigt får, når det skal tage stilling til sin egen fremtid.


Dokumentaren følger 23-årige Ashlynn, 12-årige Lauren og 28-årige Brian, der blev udsat for FFG. Her beskrives sagerne og ikke mindst de konsekvenser, som det har haft og fortsat har for alle implicerede parter.


Og der nævnes flere eksempler på, hvordan konflikten mellem forældrene førte til konkrete tiltag.


For eksempel fortæller en nu voksen kvinde, at hendes far havde fået en tatovering i forbindelse med hendes fødsel. Moren og stedfaren fortalte hende senere, at faderen havde fået fjernet tatoveringen. Det var ikke sandt, men et muligt forsøg på at påvirke hendes opfattelse af faderen.

Desuden udtaler en advokat om det amerikanske skilsmissesystem, at ”hvis en sag om forældremyndighed ender foran en dommer, så er der en mental brist hos den ene eller begge forældre – eller advokaterne”.


Undervejs inddrages Sverige, hvor indretningen af skilsmissesystemet adskiller sig fra USA. Desuden inddrages tanken om at tage et juridisk udgangspunkt i de amerikanske sager, hvor ligheden i forældrerettigheder står forrest, og det derfor først kan fraviges, såfremt dette kan bevises i sagen.Om Ginger Gentile


På sin hjemmeside beskrives Ginger Gentile som en ”aktivistisk dokumentarisk filmskaber”, som forholder sig til ”ignorerede emner” for at ”kaste lys over løsningerne”.


Efter at have bestået fra Columbia University, flyttede hun til Argentina og stod bag flere dokumentarer, herunder ”Erasing Dad”, ”Erasing Family” og ”Goals for Girls” (om piger fra slumkvarteret i den argentinske hovedstad Buenos Aires og deres kamp for retten til at spille fodbold).


Hun er desuden aktiv i kampen mod forældre-fremmedgørelse.Links:


”Erasing Dad” (2014)

https://www.youtube.com/watch?v=Lvlmg-xV8_0


“Erasing Family” (2020)

https://www.youtube.com/watch?v=KLCsbtS9dUA


Hjemmeside for “Erasing Family”:

https://erasingfamily.org/


Ginger Gentile´s hjemmeside:

https://www.gingergentile.com/


Ginger Gentile, interview – 5 råd til at stoppe forældre-fremmedgørelse:

https://www.youtube.com/watch?v=Mr-kBUrvDD4


YouTube-kanalen for ”Erasing Family” med mange gode indslag, bl.a. om forældre-fremmedgørelse:

https://www.youtube.com/channel/UCOHh5QMpfr21nFfdzO7Js-g


”What is the incidence and prevalence of parental alienation?”

https://www.joshiattorneys.com/parental-alienation/incidence-and-prevalence-of-parental-alienation/183 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle