top of page

At komme videre efter skilsmisse

Psykoterapeut Sif Frederiksen forholder sig til, når en person er ramt af sorg i forbindelse med skilsmisse. Vejen frem handler om at se sig i forhold til sin fortid og sin fremtid.

Modelfoto


Artiklen er skrevet af psykoterapeut Sif Frederiksen og blev oprindelig bragt i ”Skilsmisse-magasinet” nummer 8, 1. februar 2023, under temaet "Krise og sorg".


Du kan læse meget mere om Sif Frederiksens praksis, "Terapeutisk Klink", ved at følge dette link.



Sorg er vores psykes måde at reagere på, når vi mister noget eller nogen, som har haft værdi for os. Sorgen er for langt de fleste forbundet med et bagudrettet tab, som kan være nødvendigt at forholde sig til, førend man kan komme rigtig videre i sit liv.


Tidligere taltes der om, at et sorgforløb kunne inddeles i 5 faser: benægtelse, vrede, forhandling, depression og accept. I dag ved man, at sorgen er en proces, der pendulerer mellem alt dét, man må sige farvel til fra sin fortid, og alt dét, som man også kan sige goddag til i sit nye fremtidige liv, på godt og ondt. Det er naturligt at svinge mellem det triste og det glædesfyldte – også op til flere gange på én dag.


I terapien arbejder vi med at identificere de tab, som den skilsmisseramte har oplevet, og som kan have stor betydning for, hvordan personen ser sig selv og i høj grad påvirker selvværdet. I figuren herunder er det forsøgt illustreret, hvordan man kan skifte fra farvel til goddag flere gange i sorgprocessen.



Det er ofte først, når man har forholdt sig til tabet og fået bearbejdet de tanker og følelser, der er forbundet dertil, at man kan acceptere sine nye livsomstændigheder og komme videre. Følelsen af tab kan variere fra person til person og kan selvfølgelig også afhænge af, hvem der traf beslutningen om, at I skulle skilles, eller om det var en fælles beslutning, der havde været længe undervejs. Men selv, når I har været enige om, at skilsmisse var det eneste rigtige, så kan man opleve, at sorgen trænger sig på i perioder.


Indimellem er der nogen, som oplever, at de ligesom sidder fast i det tabte liv. Det kan være en oplevelse af at hænge fast i sorgen, fortvivlelsen eller bitterheden over alt dét, der er sket. Når man er dér, så kan man kun se alt dét, man har tabt, og måske slet ikke få øje på de muligheder eller gode ting, der også kan være ved ændring af livssituationen. Her kan det være godt at få hjælp af en professionel og dygtig terapeut, der kan hjælpe med at få øje på dét, som man ikke selv kan se.


Det er også muligt, at man kan være så optaget af sit nye liv (f.eks. hvis man var dén, som valgte, at forholdet skulle slutte og man har fundet en ny kæreste), at man slet ikke har fået forholdt sig til det / de tab, der er forbundet med skilsmissen. Ofte viser det sig dog, at bearbejdningen af tabet ved skilsmissen kommer snigende på et senere tidspunkt og derved kan opleves som meget overraskende.


Det er ikke ualmindeligt, at et forældrepar er forskellige steder i deres proces, og at det kan være meget svært at være vidne til for den anden part. Det væsentligste er dog, at det ER muligt at komme godt videre efter en skilsmisse, og at der er hjælp at hente, hvis man oplever, at processen er vanskelig måske at stå alene med.

56 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page