top of page

Tidligere pubertet ved samlivsbrud

En stor dansk undersøgelse påviser, at unges pubertet kan påvirkes af, at forældrene er gået fra hinanden.



I dag skriver DR om en stor dansk undersøgelse, der tager udgangspunkt i, at puberteten gennem de seneste århundreder rammer den danske ungdom tidligere og tidligere. Ét af tegnene er, at gennemsnitsalderen for den første menstruation er faldet fra 17 år til 13 år de seneste 150-200 år.


Ifølge artiklen er der mange mulige forklaringer på, at puberteten rammer tidligere hos nogle unge, herunder genetik eller vægt. Men interessant nok har forskerne bag undersøgelsen fundet en anden mulig sammenhæng med tidlig pubertetsalder – nemlig om forældrene bor sammen.


Forskerne har fulgt cirka 16.000 børn i en årrække gennem befolknings-undersøgelsen ”Bedre sundhed i generationer”.


Undersøgelsen har klarlagt, hvordan familieforholdene har været løbende. Derudover har forskerne været i kontakt med børnene gennem spørgeskemaer hvert halve år fra 11 år til 18 år (eller ved tegn på, at puberteten var indtrådt).



Om pigerne


Anne Gaml-Sørensen, som er ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og én af forfatterne bag undersøgelsen, siger: ”Vi kan overordnet se, at hvis mor og far ikke bor sammen, så kommer deres datter i gennemsnit tre måneder tidligere i puberteten end piger, hvis forældre bor sammen”.


Hvis forældrene flytter fra hinanden, når pigen er mellem nul og fem år, går hun i puberteten op til to måneder tidligere. Og hvis forældrene flytter fra hinanden, når datteren er mellem seks og ti år, går hun i puberteten cirka én måned tidligere end piger, hvis forældre bor sammen hele deres barndom.



Om drengene


Også hos drengene er der påvist en sammenhæng mellem puberteten og hvorvidt forældrene har været sammen.


Hvis drengen er vokset op med, at forældrene aldrig har boet sammen, kom han i puberteten på samme tidspunkt som drenge, hvis forældre altid har boet sammen.


Men hvis forældrene flytter fra hinanden, når drengen er mellem nul og fem år, kommer han i puberteten en måned tidligere. Og hvis forældrene flytter fra hinanden, når han er mellem seks og ti år, kommer han i puberteten to måneder tidligere.



Stress i barndommen


Ifølge artiklen kan én af de mulige forklaringer på den tidlige pubertet være, at barnet har oplevet stress i barndommen. Som Anders Juul, der er børnelæge og kliniske professor på Rigshospitalet og Københavns Universitet, forklarer det: ”Stress i børneårene kan udløse en reaktion i kroppen, der kan skabe en ubalance i hormonsystemet, og det kan gøre, at datteren kommer tidligere i puberteten”.



Tilbage i september måned bragte flere amerikanske medier, heriblandt verywellmind.com, en artikel med tilsvarende forskningsresultater. Her pegede en undersøgelse på, at personer, der som barn oplevede forældrenes skilsmisse, som voksne havde en nedsat mængde oxytocin i organismen.


Oxytocin kaldes også ”kærlighedshormonet”, fordi det udskilles gennem blandt andet kys og kram: handlingerne i den fysiske verden fører til, at vores hjerne pumper oxytocin ud i vores belønningssystem – og dét giver os en lykkefølelse.


Fraværet af gode stunder (og tilstedeværelsen af negative stunder) som under en personlig krise kan således ændre dét system, som regulerer vores lykkefølelse – og dermed ændre personens grundlæggende muligheder for at opnå en ”naturlig lykkefølelse”.


En skilsmisse KAN således fastholde barnet i en negativ atmosfære, som barnets hjerne efterhånden tilpasser sig. Og denne tilstand tager barnet så med sig ind i tilværelsen som voksen.



”Skilsmissefamilien” har også tidligere beskrevet oxytocins rolle i forbindelse med udviklingen af barnets hjerne i denne artikel (”Forældrenes skilsmisse ændrer måske barnets hjerne”).


63 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page